Wykonanie
Witamy!Chyba piątek staje się naszym ulubionym dniem - nie tylko dlatego, że zbliża się weekend, ale za sprawą deseru, który
daje nam chwilową przyjemność.Tym razem
ciastka owsiane z
orzechami... Czyż nie brzmi wspaniale? Jeszcze z dodatkiem
gorzkiej czekolady, czyli połączenie idealne. Szczególnie uśmiecha się do nas ta
CZEKOLADA !Nasi rodzice z braćmi właśnie wrócili z wakacji - uśmiechnięci, wypoczęci. I tak zasmakowały nasze
ciastka, że po naszym powrocie do domu wieczorem nie zostało dla nas nic. Może to i dobrze, bo nie kusiło nas żeby chapsnąć więcej.Teraz
pora na naszą wspaniała dietetyk
Magdę !
Czekolada!Zdecydowanie nie kojarzy się ze zdrowym odżywianiem, ale mało kto wyobraża sobie życie bez niej. Rzeczywiście nie jest to produkt niskokaloryczny - 100 g
gorzkiej czekolady o zawartości
kakao 70% zawiera aż 47 g tłuszczu i 583 kcal .
Czekolada może powodować:zaparciazgagęnasilać objawy refluksu i zespołu jelita drażliwegoJednakże nie bez powodu znalazła się ona w cyklu "Odtłuszczanie".
Kakao, które jest podstawowym składnikiem
czekolady, zawiera:flawonoidy chroniące nas przed stresem oksydacyjnymteobrominę - substancję o niezbyt silnym działaniu pobudzający.za sprawą
kakao czekolada podnosi poziom hormonu szczęścia w mózguJej właściwości docenili już starożytni Majowie i Aztekowie, do Europy ziarno kakaowca zostało przywiezione dopiero przez Krzysztofa Kolumba.
Czekolada oprócz dużych ilości energii dostarcza też sporo składników odżywczych takich jak magnez (ale nie tak dużo jak
pestki dyni,
otręby i
zarodki pszenne czy
migdały), żelazo, niacyna . Warto wybierać
czekoladę o jak największej zawartości
kakao - im więcej
kakao, tym więcej substancji o korzystnym wpływie na nasz organizm .Oczywiście duże ilości
czekolady mogą przyczyniać się do wzrostu masy ciała i utrudniać odchudzanie, ale kostka od czasu do czasu to dobry sposób na osłodzenie życia.Do dzieła!Składniki na 20 większych
ciastek:1 szklanka = 250 ml2 szklanki
płatków owsianych200 g
masła1/3 szklanki
cukru brązowego2 łyżki
miodu1
jajo1/2 szklanki
mąki razowej1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 szklanki
orzechów laskowychDodatkowo:
czekolada o zawartości 70%Przygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Masło ucieramy z
cukrem.Dodajemy
jajko,
miód,
mąki,
proszek do pieczenia,
płatki owsiane,
orzechy (
orzechy wcześniej kroimy na mniejsze części).Wszystko zagniatamy rękoma.Na 2 blaszki wykładamy papier do pieczenia.Formujemy kulki z ciasta, wykładamy na blaszce.Wkładamy do nagrzanego piekarnika
ciastka na około 10 - 15 minut.Rozpuszczamy w kąpieli
wodnej czekoladę.Po wyjęciu można musnąć odrobiną
czekolady każde
ciastko.Dziękujemy naszej dietetyk Magdzie, która
daje nam sporą dawkę przydatnej
wiedzy o produktach, z którymi mamy doczynienia na co dzień. Zgadzacie się z nami?Kończymy 4 tydzień, jednak jeszcze przed nami 2 tygodnie "Odtłuszczania". Pamiętajcie, że "widzimy" się już w poniedziałek o 19 . 00.Macie jakieś życzenia, pomysły odnośnie przepisów na śniadanie, obiad i deser?Czekamy na Twoje propozycje w komentarzu. :)~M&M