ßßß Cookit - przepis na Czekolada!

Czekolada!

Wykonanie

Witamy!
Chyba piątek staje się naszym ulubionym dniem - nie tylko dlatego, że zbliża się weekend, ale za sprawą deseru, który daje nam chwilową przyjemność.
Tym razem ciastka owsiane z orzechami... Czyż nie brzmi wspaniale? Jeszcze z dodatkiem gorzkiej czekolady, czyli połączenie idealne. Szczególnie uśmiecha się do nas ta CZEKOLADA !
Nasi rodzice z braćmi właśnie wrócili z wakacji - uśmiechnięci, wypoczęci. I tak zasmakowały nasze ciastka, że po naszym powrocie do domu wieczorem nie zostało dla nas nic. Może to i dobrze, bo nie kusiło nas żeby chapsnąć więcej.
Teraz pora na naszą wspaniała dietetyk Magdę !
Czekolada!
Zdecydowanie nie kojarzy się ze zdrowym odżywianiem, ale mało kto wyobraża sobie życie bez niej. Rzeczywiście nie jest to produkt niskokaloryczny - 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70% zawiera aż 47 g tłuszczu i 583 kcal .
Czekolada może powodować:
zaparcia
zgagę
nasilać objawy refluksu i zespołu jelita drażliwego
Jednakże nie bez powodu znalazła się ona w cyklu "Odtłuszczanie". Kakao, które jest podstawowym składnikiem czekolady, zawiera:
flawonoidy chroniące nas przed stresem oksydacyjnym
teobrominę - substancję o niezbyt silnym działaniu pobudzający.
za sprawą kakao czekolada podnosi poziom hormonu szczęścia w mózgu
Jej właściwości docenili już starożytni Majowie i Aztekowie, do Europy ziarno kakaowca zostało przywiezione dopiero przez Krzysztofa Kolumba.
Czekolada oprócz dużych ilości energii dostarcza też sporo składników odżywczych takich jak magnez (ale nie tak dużo jak pestki dyni, otręby i zarodki pszenne czy migdały), żelazo, niacyna . Warto wybierać czekoladę o jak największej zawartości kakao - im więcej kakao, tym więcej substancji o korzystnym wpływie na nasz organizm .
Oczywiście duże ilości czekolady mogą przyczyniać się do wzrostu masy ciała i utrudniać odchudzanie, ale kostka od czasu do czasu to dobry sposób na osłodzenie życia.
Do dzieła!
Składniki na 20 większych ciastek:
1 szklanka = 250 ml
2 szklanki płatków owsianych
200 g masła
1/3 szklanki cukru brązowego
2 łyżki miodu
1 jajo
1/2 szklanki mąki razowej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki orzechów laskowych
Dodatkowo:
czekolada o zawartości 70%
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Masło ucieramy z cukrem.
Dodajemy jajko, miód, mąki, proszek do pieczenia, płatki owsiane, orzechy (orzechy wcześniej kroimy na mniejsze części).
Wszystko zagniatamy rękoma.
Na 2 blaszki wykładamy papier do pieczenia.
Formujemy kulki z ciasta, wykładamy na blaszce.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika ciastka na około 10 - 15 minut.
Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę.
Po wyjęciu można musnąć odrobiną czekolady każde ciastko.
Dziękujemy naszej dietetyk Magdzie, która daje nam sporą dawkę przydatnej wiedzy o produktach, z którymi mamy doczynienia na co dzień. Zgadzacie się z nami?
Kończymy 4 tydzień, jednak jeszcze przed nami 2 tygodnie "Odtłuszczania". Pamiętajcie, że "widzimy" się już w poniedziałek o 19 . 00.
Macie jakieś życzenia, pomysły odnośnie przepisów na śniadanie, obiad i deser?
Czekamy na Twoje propozycje w komentarzu. :)
~M&M
Źródło:http://www.monikoza.pl/2015/03/12-odtuszczanie-z-m-deser-zdrowe.html