ßßß Cookit - przepis na JABŁKA

JABŁKA

nazwa

Wykonanie

Witamy!
Czas na najważniejszy punk programu- deserek !
Pewnie z niecierpliwością oczekiwaliście, co wymyślimy. Chciałyśmy, żeby było słodko, ale też zdrowo. Już 5 dzień mija, a my nadal nie sięgnęłyśmy po czekoladę. Szok i niedowierzanie! Podobno po 3 tygodniach przechodzi ochota na ten smakołyk. Ciekawe, czy dotrwamy. Wiadomo, że będziemy co jakiś czas przemycać coś słodkiego, ale będzie to na pewno zdrowsze, niż jedzenie batonów itp.
Dzisiaj przedstawimy Wam jabłko w roli głównej. Upiekłyśmy je z malinkami i płatkami migdałowymi.
A na wierzchu mistrzowska kruszonka w zdrowej i pysznej wersji razem z sosem karmelowym. Jeżeli się odchudzacie i skrupulatnie liczycie kalorie możecie pominąć ten punkt.
A teraz głos zabiera nasza dietetyk Magda:
"Dbając o linię należy wystrzegać się cukrów prostych, ale jabłka pieczone są deserem, na który warto się skusić.
JABŁKA
mnóstwa witamin
Błonnika - ze względu na zawartość błonnika jabłka wspomagają usuwanie toksycznych substancji z organizmu, obniżają poziom „złego” cholesterolu – LDL i wspomagają trawienie.
Potasu - jest niezbędny dla prawidłowej pracy mięśni i dobrej koncentracji, pełni istotną rolę w profilaktyce nadciśnienia tętniczego. Nie bez powodu Anglicy mawiają „one apple a day keeps the doctor away”.
pektyn, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, jelit i są wykorzystywane w leczeniu otyłości - najbardziej wartościowa jest skórka
Warto wspierać polskich sadowników w tak smaczny i zdrowy sposób.
MIGDAŁY
Podobnie jak inne orzechy, są bogatym źródłem:
zdrowego tłuszczu . Wyróżnia je wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wywierają korzystny wpływ na układ nerwowy.
Witamina E zawarta w migdałach jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze (in. antyoksydanty) to związki chroniące nasz organizm przed wolnymi rodnikami i zmniejszając ryzyko nowotworów i chorób serca."
Więc pytacie, czy warto? Proponujemy, abyście sami sobie odpowiedzieli na to pytanie. ;)
Na Facebooku utworzyłyśmy wydarzenie w związku z naszym odtłuszczaniem. Jeśli chcesz wiedzieć, kiedy publikujemy nowe odtłuszczające posty i szukasz propozycji na inne zdrowe dania kliknij tutaj .
A więc...
Do dzieła!
Składniki:
1 jabłko
kilka malin
1 łyżka płatków migdałowych
Kruszonka z płatków:
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Myjemy i osuszamy jabłko.
Odkrawamy górną część jabłka. Wydrążamy środek jabłka za pomocą łyżeczki. Pamiętaj żeby za bardzo nie wydrążyć, bo może się dziura zrobić.
Cały środek kroimy nożem na mniejsze kawałki, dodajemy kilka malinek i płatki migdałowe. Mieszamy.
Przygotowujemy kruszonkę - wszystkie skłądniki dodajemy do małej miseczki i rozcieramy między palcami.
Do wydrążonego jabłka wkładamy nasze nadzienie, a na wierzch kruszonkę.
Wkładamy do piekarnika na około 20 minut - w zależności od wielkości.
Jeżeli chcesz odrobinę osłodzić jabłko, to możesz polać sosem karmelowym.
Składniki na polewę karmelową:
1/2 szklanki cukru
3 łyżki wody
1 łyżka masła
1/4 szklanki śmietany kremówki
Przygotowanie polewy:
Na rozgrzaną patelnię dodaj cukier i wodę i czekaj aż cukier się rozpuści i będzie miał złotobrązowy kolor.
Dodaj masło, a po chwili, gdy masło się rozpuści, śmietankę. Wymieszaj i polej jabłko..
Smacznego :)
A Ty, odtłuszczasz się razem z siostrami M&M?
Już w niedzielę o 18 . 00 NIESPODZIANKA . :)
~M&M
Źródło:http://www.monikoza.pl/2015/02/1-odtuszczanie-z-m-deser-pieczone-jabko.html