Wykonanie
U mnie znów słodko. Tym razem
migdały w roli głównej i jeżeli miałabym wybierać
między pralinami z
kokosem, a tymi, migdałowymi, to nie byłoby łatwo.
Migdałowe są bowiem równie pyszne i podobnie łatwe do zrobienia. Na dodatek można je zrobić na zapas i zamrozić. To bardzo praktyczne, u mnie przydało się od razu, bo cała szczęśliwa wyprodukowałam pokaźną ilość i kiedy z promiennym uśmiechem na twarzy zaprezentowałam je mojej „drugiej połówce”, usłyszałam: „No super... ale przecież ja mam alergię na migdały”. „Na migdały? Przecież Ty masz alergię na orzechy”. „Ale przecież to właściwie to samo”. No cóż, pokręciłam trochę nosem, zapakowałam moje smakowite kuleczki do zamrażarki, a dla mojego alergika zrobiłam kolejną porcję
kokosowych. Tak nawiasem mówiąc,
kokos bardziej kojarzy mi się mi się z
orzechami niż
migdały, ale lepiej nie wnikam w szczegóły. Człowiek zawsze dowie się czegoś nowego ;-)200 ml
śmietany kremówki80 g
białej czekolady6 łyżek
cukru1 duża łyżka
masła1/2 łyżeczki agaru400 g mielonych
migdałów7 łyżek
płatków owsianychpłatki migdałowe do obtoczeniaWszystkie składniki oprócz
migdałów i
płatków owsianych doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać
płatki i
migdały, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.Formować kulki, obtoczyć je w płatkach
migdałowych i gotowe.