Wykonanie
Bardzo maślane, włoskie kruche
ciasteczka o wdzięcznej nazwie baci di dama, sklejone
czekoladowym nadzieniem. Bardzo smaczne i trudno poprzestać na jednym. Nadzienie można zastąpić Nutellą, ale samodzielne przygotowanie nadzienia jest bajecznie proste i szybkie.Przepis z książeczki Liz Franklin " Caffe Italia"

100 g
masła, miękkiego100 g drobnego
cukru100 g mielonych
migdałów100 g
makiczekoladowa masa:50 g
czekolady, połamanej20 g
masłaPiekarnik nastawiamy na 180 st C.
Masło ubijamy z
cukrem, aż będzie gładkie. Dodajemy mielone
migdały. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 20 części i z każdej części formujemy kulkę wielkości
orzecha włoskiego. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miejsce pomiędzy kulkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 10 minut(u mnie dłużej), aż
ciasteczka nabiorą zlotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i przenosimy na kratkę.W międzyczasie
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, zdejmujemy z ognia mieszamy z
masłem i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy
ciasteczka są zimne, sklejamy po dwa
czekoladową masą.