Wykonanie
Witamy!Czas na najważniejszy punk programu- deserek !Pewnie z niecierpliwością oczekiwaliście, co wymyślimy. Chciałyśmy, żeby było słodko, ale też zdrowo. Już 5 dzień mija, a my nadal nie sięgnęłyśmy po
czekoladę. Szok i niedowierzanie! Podobno po 3 tygodniach przechodzi ochota na ten smakołyk. Ciekawe, czy dotrwamy. Wiadomo, że będziemy co jakiś czas przemycać coś słodkiego, ale będzie to na pewno zdrowsze, niż jedzenie batonów itp.Dzisiaj przedstawimy Wam
jabłko w roli głównej. Upiekłyśmy je z
malinkami i
płatkami migdałowymi.A na wierzchu mistrzowska kruszonka w zdrowej i pysznej wersji razem z
sosem karmelowym. Jeżeli się odchudzacie i skrupulatnie liczycie kalorie możecie pominąć ten punkt.A teraz głos zabiera nasza dietetyk
Magda:"Dbając o linię należy wystrzegać się
cukrów prostych, ale
jabłka pieczone są deserem, na który warto się skusić.
JABŁKAmnóstwa witaminBłonnika - ze względu na zawartość błonnika
jabłka wspomagają usuwanie toksycznych substancji z organizmu, obniżają poziom „złego” cholesterolu – LDL i wspomagają trawienie.Potasu - jest niezbędny dla prawidłowej pracy
mięśni i dobrej koncentracji, pełni istotną rolę w profilaktyce nadciśnienia tętniczego. Nie bez powodu Anglicy mawiają „one apple a day keeps the doctor away”.pektyn, które wspomagają pracę układu
sercowo-naczyniowego, jelit i są wykorzystywane w leczeniu otyłości - najbardziej wartościowa jest skórkaWarto wspierać
polskich sadowników w tak smaczny i zdrowy sposób.
MIGDAŁYPodobnie jak inne
orzechy, są bogatym źródłem:zdrowego tłuszczu . Wyróżnia je wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wywierają korzystny wpływ na układ nerwowy.Witamina E zawarta w migdałach jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze (in. antyoksydanty) to związki chroniące nasz organizm przed wolnymi rodnikami i zmniejszając ryzyko nowotworów i chorób
serca."Więc pytacie, czy warto? Proponujemy, abyście sami sobie odpowiedzieli na to pytanie. ;)Na Facebooku utworzyłyśmy wydarzenie w związku z naszym odtłuszczaniem. Jeśli chcesz wiedzieć, kiedy publikujemy nowe odtłuszczające posty i szukasz propozycji na inne zdrowe dania kliknij tutaj .A więc...

Do dzieła!Składniki:1
jabłkokilka
malin1 łyżka
płatków migdałowychKruszonka z
płatków:2 łyżki
płatków owsianych1 łyżka
miodu1 łyżka
masłaPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Myjemy i osuszamy
jabłko.Odkrawamy górną część
jabłka. Wydrążamy środek
jabłka za pomocą łyżeczki. Pamiętaj żeby za bardzo nie wydrążyć, bo może się dziura zrobić.Cały środek kroimy nożem na mniejsze kawałki, dodajemy kilka malinek i
płatki migdałowe. Mieszamy.Przygotowujemy kruszonkę - wszystkie skłądniki dodajemy do małej miseczki i rozcieramy
między palcami.Do wydrążonego
jabłka wkładamy nasze nadzienie, a na wierzch kruszonkę.Wkładamy do piekarnika na około 20 minut - w zależności od wielkości.Jeżeli chcesz odrobinę osłodzić
jabłko, to możesz polać
sosem karmelowym.Składniki na polewę karmelową:1/2 szklanki
cukru3 łyżki
wody1 łyżka
masła1/4 szklanki
śmietany kremówkiPrzygotowanie polewy:Na rozgrzaną patelnię dodaj
cukier i
wodę i czekaj aż
cukier się rozpuści i będzie miał złotobrązowy kolor.Dodaj
masło, a po chwili, gdy
masło się rozpuści,
śmietankę. Wymieszaj i polej
jabłko..Smacznego :)A Ty, odtłuszczasz się razem z siostrami M&M?Już w niedzielę o 18 . 00 NIESPODZIANKA . :)~M&M