ßßß Cookit - przepis na Ślimaki drożdżowe ze śliwkami i masą serową z Almette

Ślimaki drożdżowe ze śliwkami i masą serową z Almette

nazwa

Wykonanie

Ostatnio śliwki są naszymi ulubionymi owocami!
Dzień bez chociaż jednej śliwki to dzień stracony. ;)
Na początku chciałyśmy zrobić placek drożdżowy, ale w końcu stwierdziłyśmy, że zrobimy ślimaki drożdżowe ze śliwkami.
Z tego przepisu wychodzi około 20 sztuk. M yślisz pewnie, że to dużo, ale u nas w 1 dzień wszystko poszło...
Wzięłyśmy udział w konkursie organizowanym przez Almette. Dodałyśmy do środka serek śmietankowy (nasz ulubiony :D ) i wyszło obłędnie pysznie!
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g)
1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych drożdży - wcześniej trzeba zrobić rozczyn
1/4 szklanki cukru (50 g)
120 ml mleka ciepłego
1 średnie jajo
50 g masła
szczypta soli
Nadzienie:
1 żółtko
1 serek śmietankowy Almette
2 łyżeczki cukru pudru
garść migdałów
pokrojone na mniejsze kawałki śliwki - wg własnego uznania ;)
łyżka cukru
Dodatkowo:
10 łyżeczek cukru pudru
4 łyżeczki woda
1 żółtko + 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Jeśli używasz świeżych drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn.
Przesiej mąkę dodaj resztę składników na ciasto.
Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania).
Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1 , 5 h do podwojenia swojej objętości.
Przygotuj masę twarożkową - wymieszaj żółtko z Almette i cukrem pudrem.
Przygotuj śliwki.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowuj ciasto na prostokąt.
Wysmaruj ciasto masą serową pamiętajac żeby zostawić mniej więcej 1 cm wolnej części bez masy.
Rozłóż równomiernie pokrojone śliwki i posyp migdałami i cukrem.
Czas na zawijanie w tzw. roladę. Staraj się zawijać ciasno.
Pokrój ostrym nożem na kawałki i połóż na blaszce (pamiętaj o papierze do pieczenia na blaszce ;) )
Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wyrośnięte ślimaczki wysmaruj rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.
Oprósz migdałami.
Pieczemy przez około 10 - 15 minut.
Wysmaruj lukrem ciepłe ślimaki.
Smacznego! :D
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/09/slimaki-drozdzowe-ze-sliwkami-i.html