Wykonanie

Ostatnio
śliwki są naszymi ulubionymi
owocami!Dzień bez chociaż jednej
śliwki to dzień stracony. ;)Na początku chciałyśmy zrobić placek
drożdżowy, ale w końcu stwierdziłyśmy, że zrobimy
ślimaki drożdżowe ze
śliwkami.Z tego przepisu wychodzi około 20 sztuk. M yślisz pewnie, że to dużo, ale u nas w 1 dzień wszystko poszło...Wzięłyśmy udział w konkursie organizowanym przez Almette. Dodałyśmy do środka
serek śmietankowy (nasz ulubiony :D ) i wyszło obłędnie pysznie!Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej typ 500 (350 g)1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych
drożdży - wcześniej trzeba zrobić rozczyn1/4 szklanki
cukru (50 g)120 ml
mleka ciepłego1 średnie
jajo50 g
masłaszczypta
soliNadzienie:1
żółtko1
serek śmietankowy Almette2 łyżeczki
cukru pudrugarść
migdałówpokrojone na mniejsze kawałki
śliwki - wg własnego uznania ;)łyżka
cukruDodatkowo:10 łyżeczek
cukru pudru4 łyżeczki
woda1
żółtko + 2 łyżki
mlekaPrzygotowanie:Jeśli używasz świeżych
drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn.Przesiej
mąkę dodaj resztę składników na ciasto.Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania).Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1 , 5 h do podwojenia swojej objętości.Przygotuj masę
twarożkową - wymieszaj
żółtko z Almette i
cukrem pudrem.Przygotuj
śliwki.Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowuj ciasto na prostokąt.Wysmaruj ciasto masą
serową pamiętajac żeby zostawić mniej więcej 1 cm wolnej części bez masy.Rozłóż równomiernie pokrojone
śliwki i posyp
migdałami i
cukrem.Czas na zawijanie w tzw. roladę. Staraj się zawijać ciasno.Pokrój
ostrym nożem na kawałki i połóż na blaszce (pamiętaj o papierze do pieczenia na blaszce ;) )Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.Wyrośnięte ślimaczki wysmaruj rozbełtanym
żółtkiem z
mlekiem.Oprósz
migdałami.Pieczemy przez około 10 - 15 minut.Wysmaruj lukrem ciepłe
ślimaki.Smacznego! :D

