Wykonanie

Niedawno moja koleżanka miała 18 urodziny, więc postanowiłam zrobić jej niespodziankę :DSkładniki:Na
biszkopt:7
jajek1/3 szklanki
mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 łyżeczka
cukru z
waniliąKrem malinowy:1 opakowanie
malin (500g)0,5 l
śmietany kremówki1/2 szklanki
cukru2 łyżki
żelatyny0,5 l
śmietany kremówki1 szklanka
cukru pudruok. 300 g
serka mascarpone2 łyżki
żelatynyDo nasączenia:2
soku z cytrynok. 2 łyżeczki
cukru1 szklanka
wodyDekoracja:
wiórki kokosowereszta
malindżem z
owoców leśnychBiszkopt:Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.Najpierw oddzielamy
białka od
żółtek. Do miski z
białkami dodaję
cukru z
wanilią i zwykłego
cukru ( ale tylko część) i zaczynamy ubijać
białka na sztywną pianę.Stopniowo dodajemy resztę
cukru.Do ubitej na sztywno
białek dodajemy
żółtka mąkę pszenną i ziemnaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy.Przekładamy masę do formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana
bułka tartą) i wkladamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe.Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy.Pokroić je na 3 części.Krem malinowy:Bierzemy 1 opakowanie
malin. Wkładamy je do garnka, zagotowujemy, dodajemy 1/2 szklanki
cukru, później gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 5 minut.Przeciskamy przes sitko żeby oddzielić mus od pestek. Pestki wyrzucamy. Studzimy.Do szklanki wsypujemy 2 łyżki
żelatyny wraz z 4 łyżkami
wody. Mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 minut.Wkładamy
żelatynę do garnka i czekamy, mieszając co jakiś czas, aż się rozpuści.Do
zelatyny dodajemy 2 łyżki musu i mieszamy, a
potem już tą
żelatynę do reszty musu dodajemy.Czekamy aż się ostudzi.Bierzemy ok. 500 ml
śmietany kremówki i ubjamy ją z 4 łyżkami
cukru pudru.Do ubitej
śmietany powoli dodajemy mus, delikatnie mieszamy. Najlepiej dodawać po 1 łyżce.Krem
śmietanowy:Do szklanki dodajemy 2 łyżki
żelatyny wraz z 4 łyżkami
wody. Odstawiamy na 10 minut.Do garnka dajemy
żelatynę i rozpuszczamy ją na wolnym ogniu.Ubijamy resztę
śmietany z 1/2 szklanki
cukru pudru.Dodajemy
mascarpone,
żelatynę i miksujemy na bardzo wolnych obrotach.Dekoracja:Nasączamy
biszkopt, rozsmarowujemy trochę kremu, a następnie wykładamy
dżem, a na to
maliny.Kładziemy krem malinowy.Kładziemy następny
biszkopt i robimy z nim tak samo, tylko kładziemy
krem smietanowy.Na ostatni
biszkopt (oczywiście nasączamy) i rozsmarowujemy krem
śmietanowy, ale już wszędzie, czyli na górze i po bokach.Górę dekorujemy
malinami, a boki wiórkami kokosowymi.Wkładamy tort na całą noc do lodówki.Smacznego!! :D