Wykonanie

Torcik... ;) Idealny na przyjęcia czy inne okoliczności. Każdy torcik jest przeznaczony dla jednej osoby. W tym przypadku użyłam ganache jako polewy, ale można użyć jej jako krem (Wykonanie jest podobne jak w polewie, tylko ostudzamy do końca, mieszając co jakiś czas, tak żeby nie stężało. Wystudzony krem, ubić na sztywny krem). Zrobiłam te torciki na mojego brata urodziny. Wszystkim bardzo smakowało. :)Składniki:Na
biszkopty:4 jajka/4 eggs1/5 szklanki
mąki ziemniaczanej/ 1/5 glass of potato
flour0,5 szklanki
mąki pszennej/ 0,5 glass of wheat
flour0 , 5 szklanki cukru/ 0 , 5 glass of sugar1 łyżeczka
cukru z wanilią/ 1 spoon of sugar with vanilla or vanilla extract2 łyżki kakao/ 2 spoon of cacao powderNa krem czekoladowy/ chocolate cream:0,5 litra
śmietany kremówki (36%)/ half a litre of whipping cream1/4 do 1/2 szklanki
cukru pudru/ 1/4 to 1/2 glass of icing sugar
serek mascarpone (250g)/
mascarpone3 lub 4 łyżki kakao/ 3 or 4 spoon of cocoa powder1 łyżka żelatyny/ 1 spoon of gelatinPolewa ganache/ Ganache:200 ml
śmietany kremówki/ 200 ml whipping cream100 g
czekolady gorzkiej/ 100 gram of dark chocolate50 g
czekolady mlecznej/ 50 gramm of milk chocolateDodatkowo/ Extra:opakowanie
truskawek mrożonych, gdy jest sezon oczywiście świeże ;) / 1 packet of strawberries
dżem truskawkowy/ strawberries jam2 cytryny/ 2 lemonPrzygotowanie
biszkoptu:Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.Najpierw oddzielamy
białka od
żółtek. Do miski z
białkami dodaję
cukru z
wanilią i zwykłego
cukru ( ale tylko część) i zaczynamy ubijać
białka na sztywną pianę.Stopniowo dodajemy resztę
cukru.Do ubitej na sztywno
białek dodajemy
żółtka mąkę pszenną i ziemnaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy.Przekładamy masę do małych foremek, użyłam do babeczek/muffinek; mozna tez skorzystać z foremek do sufletów (mogą być wyłożone papierem lub nasmarowane masłem/olejem i później obsypane
bułka tartą lub
maką pszenną) i wkladamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe.Wykładamy z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy
biszkopty są ostudzone można wyłożyć z formy.Pokroić je na 2 części.Przygotowanie kremu:Do szklanki dodajemy 1 łyżkę
żelatyny wraz z 3 łyżkami
wody. Odstawiamy na 10 minut.Do garnka dajemy
żelatynę i rozpuszczamy ją na wolnym ogniu.Ubijamy
śmietanę z 1/2 szklanki
cukru pudru.Dodajemy
mascarpone,
kakao,
żelatynę przestudzoną i miksujemy na bardzo wolnych obrotach.Składanie torciku:Przekrojone
biszkopty nasączamy wyciśniętą
cytryną wymieszaną z
wodą i
cukrem (ma być lekko kwaśne).Na połowę
biszkoptu smarujemy
dżemem i przekrojonymi
truskawkami.Na
truskawki kładziemy krem i kładziemy drugą połową
biszkoptu.Przygotowanie polewy:Do garnka wlewamy
śmietanę oraz połamaną
czekoladę.Całość podgrzewamy na wolnym ogniu. Cały czas mieszamy.Mieszamy aż powstanie jednolita, gładka masa.Zdejmujemy z ognia, ostudzamy.Letnią polewę polewamy nasze torciki.Ozdabiamy.Smacznego!! :DEnglish version ;)Preparation sponge cakes:Preheat the oven to 180 degrees Celsius.Separate egg white and yolks. To the bowl add egg whites and sugar, but not all. Beat egg whites until they are firm.Progressively add the rest of the sugar.Add yolks, wheat and potato
flour and little by little mix everything.Butter the moulds with oil.Transfer dough to little moulds. I used the moulds like a muffin mould, but metal or You can use the mould from a sufflet.Pop this whole thing into the oven for about 15 minutes.Take out the moulds from the oven and wait until sponge cakes are not hot. You can put cloth on the cakes.Divide into two equal parts.Preparation of chocolate cream:Add gelatin to the glass with 3 spoons of water. Mix it. Wait 10 minutes.To the soucepan add gelatin and dissolve on low heat. Let it cool for about 10 minutes.Beat the whipped cream with icing sugar.Add
mascarpone, cocoa powder, the cooled gelatin and mix slowly.Assembling the
cake:Mix fresh lemon juice with water and 2 spoon of sugar. It must be sour.Impregnate both parts of sponge
cake.Spread jam on 1 part of the sponge
cake and add the sliced strawberries on the first part.Add cream on the strawberries and put the 2 nd part of the sponge
cake on top.Ganache preparation:Break chocolate and put it into the soucepan.Add the whipped cream to the soucepan.Warm up on low heat, but do not let it boil. All the
time keep mixing it.Mix it until cream is smooth.Cool it and add this onto the cakes.Decorate JEnjoy :D