ßßß Cookit - przepis na Torcik czekoladowy na czekoladowym biszkopcie z kremem czekoladowym i truskawkami

Torcik czekoladowy na czekoladowym biszkopcie z kremem czekoladowym i truskawkami

Wykonanie

Torcik... ;) Idealny na przyjęcia czy inne okoliczności. Każdy torcik jest przeznaczony dla jednej osoby. W tym przypadku użyłam ganache jako polewy, ale można użyć jej jako krem (Wykonanie jest podobne jak w polewie, tylko ostudzamy do końca, mieszając co jakiś czas, tak żeby nie stężało. Wystudzony krem, ubić na sztywny krem). Zrobiłam te torciki na mojego brata urodziny. Wszystkim bardzo smakowało. :)
Składniki:
Na biszkopty:
4 jajka/4 eggs
1/5 szklanki mąki ziemniaczanej/ 1/5 glass of potato flour
0,5 szklanki mąki pszennej/ 0,5 glass of wheat flour
0 , 5 szklanki cukru/ 0 , 5 glass of sugar
1 łyżeczka cukru z wanilią/ 1 spoon of sugar with vanilla or vanilla extract
2 łyżki kakao/ 2 spoon of cacao powder
Na krem czekoladowy/ chocolate cream:
0,5 litra śmietany kremówki (36%)/ half a litre of whipping cream
1/4 do 1/2 szklanki cukru pudru/ 1/4 to 1/2 glass of icing sugar
serek mascarpone (250g)/ mascarpone
3 lub 4 łyżki kakao/ 3 or 4 spoon of cocoa powder
1 łyżka żelatyny/ 1 spoon of gelatin
Polewa ganache/ Ganache:
200 ml śmietany kremówki/ 200 ml whipping cream
100 g czekolady gorzkiej/ 100 gram of dark chocolate
50 g czekolady mlecznej/ 50 gramm of milk chocolate
Dodatkowo/ Extra:
opakowanie truskawek mrożonych, gdy jest sezon oczywiście świeże ;) / 1 packet of strawberries
dżem truskawkowy/ strawberries jam
2 cytryny/ 2 lemon
Przygotowanie biszkoptu:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Do miski z białkami dodaję cukru z wanilią i zwykłego cukru ( ale tylko część) i zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy resztę cukru.
Do ubitej na sztywno białek dodajemy żółtka mąkę pszenną i ziemnaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy.
Przekładamy masę do małych foremek, użyłam do babeczek/muffinek; mozna tez skorzystać z foremek do sufletów (mogą być wyłożone papierem lub nasmarowane masłem/olejem i później obsypane bułka tartą lub maką pszenną) i wkladamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe.
Wykładamy z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy biszkopty są ostudzone można wyłożyć z formy.
Pokroić je na 2 części.
Przygotowanie kremu:
Do szklanki dodajemy 1 łyżkę żelatyny wraz z 3 łyżkami wody. Odstawiamy na 10 minut.
Do garnka dajemy żelatynę i rozpuszczamy ją na wolnym ogniu.
Ubijamy śmietanę z 1/2 szklanki cukru pudru.
Dodajemy mascarpone, kakao, żelatynę przestudzoną i miksujemy na bardzo wolnych obrotach.
Składanie torciku:
Przekrojone biszkopty nasączamy wyciśniętą cytryną wymieszaną z wodą i cukrem (ma być lekko kwaśne).
Na połowę biszkoptu smarujemy dżemem i przekrojonymi truskawkami.
Na truskawki kładziemy krem i kładziemy drugą połową biszkoptu.
Przygotowanie polewy:
Do garnka wlewamy śmietanę oraz połamaną czekoladę.
Całość podgrzewamy na wolnym ogniu. Cały czas mieszamy.
Mieszamy aż powstanie jednolita, gładka masa.
Zdejmujemy z ognia, ostudzamy.
Letnią polewę polewamy nasze torciki.
Ozdabiamy.
Smacznego!! :D
English version ;)
Preparation sponge cakes:
Preheat the oven to 180 degrees Celsius.
Separate egg white and yolks. To the bowl add egg whites and sugar, but not all. Beat egg whites until they are firm.
Progressively add the rest of the sugar.
Add yolks, wheat and potato flour and little by little mix everything.
Butter the moulds with oil.
Transfer dough to little moulds. I used the moulds like a muffin mould, but metal or You can use the mould from a sufflet.
Pop this whole thing into the oven for about 15 minutes.
Take out the moulds from the oven and wait until sponge cakes are not hot. You can put cloth on the cakes.
Divide into two equal parts.
Preparation of chocolate cream:
Add gelatin to the glass with 3 spoons of water. Mix it. Wait 10 minutes.
To the soucepan add gelatin and dissolve on low heat. Let it cool for about 10 minutes.
Beat the whipped cream with icing sugar.
Add mascarpone, cocoa powder, the cooled gelatin and mix slowly.
Assembling the cake:
Mix fresh lemon juice with water and 2 spoon of sugar. It must be sour.
Impregnate both parts of sponge cake.
Spread jam on 1 part of the sponge cake and add the sliced strawberries on the first part.
Add cream on the strawberries and put the 2 nd part of the sponge cake on top.
Ganache preparation:
Break chocolate and put it into the soucepan.
Add the whipped cream to the soucepan.
Warm up on low heat, but do not let it boil. All the time keep mixing it.
Mix it until cream is smooth.
Cool it and add this onto the cakes.
Decorate J
Enjoy :D
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/01/torcik-czekoladowy-na-czekoladowym.html