Wykonanie
Od dłuższego czasu zastanawiałam się nad konkursowymi potrawami inspirowanymi Smakowitą Pajdą, jednak spośród wielu pomysłów nie mogłam wybrać tego 'naj'...Aż świętowany dziś Światowy Dzień Pizzy podsunął mi pomysł na danie, a spora miseczka
ziemniaków z wczorajszego obiadu - na nadzienie. ;) I był to strzał w dziesiątkę! Włoski pieróg nadziany
twarogowo-ziemniaczanym farszem, doprawionym aromatycznym
rozmarynem bardzo przypadł mi do gustu.A sam smalczyk? Przyznaję, że podchodziłam do niego z lekkim dystansem, okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie - zarówno składem, smakiem jak i wszechstronnością zastosowań (o czym już jutro :)).
Ciasto drożdżoweźródło przepisu: mojewypieki.com(składniki na 4 sztuki,podaję ze swoimi zmianami)450 g
mąki pszennej chlebowejłyżeczka
soli2 łyżeczki
drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z
ziołami ogrodowymi, roztopionego250 ml ciepłego
mlekaMąkę przesiać do miski, dodać
sól, wmieszać
drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać
mleko i roztopiony smalczyk roślinny. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, natłuścić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1 1/2 godziny). Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części.Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około centymetra wolnego od brzegu. Brzegi posmarować
wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym
jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia (ja ulepiłam pierogi wieczorem, przykryłam folią i pozostawiłam na noc w lodówce).Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać ciepłe.
Serowo-ziemniaczany farsz250 g ugotowanych
ziemniaków250 g półtłustego
twaroguduża
cebula4 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z
cebulką i
jabłkiem, roztopionego + łyżka do smażenia3 łyżki świeżych listków
rozmarynusól,
pieprzCebulę drobno posiekać i podsmażyć do zarumienienia.
Ziemniaki i
twaróg bardzo dokładnie rozgnieść widelcem, dodać roztopiony smalczyk,
cebulę i
rozmaryn. Doprawić do smaku
solą i sporą ilością
pieprzu. Dokładnie wymieszać.Smacznego!


***

Calzone przygotowałam w ramach udziału w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.