ßßß Cookit - przepis na Calzone z ziemniakami i twarogiem

Calzone z ziemniakami i twarogiem

nazwa

Wykonanie

Od dłuższego czasu zastanawiałam się nad konkursowymi potrawami inspirowanymi Smakowitą Pajdą, jednak spośród wielu pomysłów nie mogłam wybrać tego 'naj'...
Aż świętowany dziś Światowy Dzień Pizzy podsunął mi pomysł na danie, a spora miseczka ziemniaków z wczorajszego obiadu - na nadzienie. ;) I był to strzał w dziesiątkę! Włoski pieróg nadziany twarogowo-ziemniaczanym farszem, doprawionym aromatycznym rozmarynem bardzo przypadł mi do gustu.
A sam smalczyk? Przyznaję, że podchodziłam do niego z lekkim dystansem, okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie - zarówno składem, smakiem jak i wszechstronnością zastosowań (o czym już jutro :)).
Ciasto drożdżowe
źródło przepisu: mojewypieki.com
(składniki na 4 sztuki,
podaję ze swoimi zmianami)
450 g mąki pszennej chlebowej
łyżeczka soli
2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych
2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi, roztopionego
250 ml ciepłego mleka
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i roztopiony smalczyk roślinny. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, natłuścić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1 1/2 godziny). Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części.
Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około centymetra wolnego od brzegu. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia (ja ulepiłam pierogi wieczorem, przykryłam folią i pozostawiłam na noc w lodówce).
Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać ciepłe.
Serowo-ziemniaczany farsz
250 g ugotowanych ziemniaków
250 g półtłustego twarogu
duża cebula
4 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem, roztopionego + łyżka do smażenia
3 łyżki świeżych listków rozmarynu
sól, pieprz
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć do zarumienienia. Ziemniaki i twaróg bardzo dokładnie rozgnieść widelcem, dodać roztopiony smalczyk, cebulę i rozmaryn. Doprawić do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Smacznego!
***
Calzone przygotowałam w ramach udziału w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/02/Calzone-z-ziemniakami-i-twarogiem.html