ßßß Cookit - przepis na Kule migdałowo-cynamonowe

Kule migdałowo-cynamonowe

nazwa

Wykonanie

Z serii: nowości w świątecznych paczkach - 6/12
Aromatyczne kulki, z charakterystyczną migdałową strukturą i intensywnym cynamonowym posmakiem. Myślę, że do tych ciasteczek nie można podejść obojętnie - albo komuś nie zasmakują, albo je pokocha. :) Bardzo proste w wykonaniu - polecam tym, którzy (tak jak ja) boją się zabrać za klasyczne makaroniki. :)
Przygotowywałam też partię, w której połowę migdałów zastąpiłam mielonymi orzechami laskowymi i ta smakowała mi chyba bardziej.
źródło przepisu: mojewypieki.com
(składniki na około 16 sztuk)
175 g zmielonych migdałów (ew. dodatkowo do zagęszczenia masy) lub 90 g zmielonych migdałów i 90 g zmielonych orzechów laskowych
70 g cukru pudru
łyżka cynamonu
2 białka cukier
puder do obtoczenia
olej, do posmarowania blaszki
Wymieszać razem migdały, cukier i cynamon. Białka ubić na sztywno, połączyć z wymieszaną resztą. Mikstura powinna być na tyle 'sztywna', aby można było swobodnie formować kulki (dosypałam około 20 g). Formować kulki (dla ułatwienia można zwilżać dłonie wodą). Wykładać na naoliwioną blaszkę.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ściągając z blachy, delikatnie podważać szpatułką. Ostudzić, obtoczyć w cukrze pudrze.
Przechowywać w szczelnym pojemniku, można zamrażać.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/01/Kule-migdalowo-cynamonowe.html