Wykonanie
Z
serii: nowości w świątecznych paczkach - 6/12Aromatyczne kulki, z charakterystyczną
migdałową strukturą i intensywnym
cynamonowym posmakiem. Myślę, że do tych
ciasteczek nie można podejść obojętnie - albo komuś nie zasmakują, albo je pokocha. :) Bardzo proste w wykonaniu - polecam tym, którzy (tak jak ja) boją się zabrać za klasyczne
makaroniki. :)Przygotowywałam też partię, w której połowę
migdałów zastąpiłam mielonymi
orzechami laskowymi i ta smakowała mi chyba bardziej.

źródło przepisu: mojewypieki.com(składniki na około 16 sztuk)175 g zmielonych
migdałów (ew. dodatkowo do zagęszczenia masy) lub 90 g zmielonych
migdałów i 90 g zmielonych
orzechów laskowych70 g
cukru pudrułyżka
cynamonu2
białka cukierpuder do obtoczenia
olej, do posmarowania blaszkiWymieszać razem
migdały,
cukier i
cynamon.
Białka ubić na sztywno, połączyć z wymieszaną resztą. Mikstura powinna być na tyle 'sztywna', aby można było swobodnie formować kulki (dosypałam około 20 g). Formować kulki (dla ułatwienia można zwilżać dłonie
wodą). Wykładać na naoliwioną blaszkę.Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ściągając z blachy, delikatnie podważać szpatułką. Ostudzić, obtoczyć w cukrze pudrze.Przechowywać w szczelnym pojemniku, można zamrażać.Smacznego!

