Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 70(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
orzechy laskowe mielone 150 gramów
cukier puder 250 gramów
białka 3 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 0,5 łyżek deserowych
migdały mielone 200 gramów
cukier puder według uznania
mąka według uznaniaWykonanie:
Orzechy mielone, krótko, uprażyć na suchej patelni i ostudzić.
Białka ubić z
sokiem z cytryny na sztywna pianę, ubijając, stopniowo dodawać
cukier puder. Zebrać ok. 1/3 piany do woreczka do zamrażania i szczelnie go zamknąć.Do pozostałej piany dodać wymieszane
orzechy i
migdały. Masę rozwałkować na posypanym
cukrem pudrem blacie, na grubość ok. 5 mm i wyciąć gwiazdki foremką do wycinania maczaną w
mące. Gwiazdki układać na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia (3 blachy). Obciąć róg z woreczka do zamrażania, udekorować
ciasteczka powstałym z piany lukrem i wygładzić zwilżonym w wodzie nożem. Piec ok. 15 minut w 150 stopniach, ostudzić. Przechowywać w zamkniętej szczelnie puszce.Uwagi:Można rozwałkowany placek najpierw posmarować dokładnie pianą, a dopiero
potem wycinać małe
ciasteczka.
Migdały mielone bez skórki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: