ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe ciasteczka. / Cinnamon cookies.

Cynamonowe ciasteczka. / Cinnamon cookies.

nazwa

Wykonanie

Mam dla Was cynamonowe ciasteczka bez mąki.
Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne :)
To kolejny przepis z "Good Food" :)
I have for you cinnamon cookies without flour.
Fast to make and very tasty :)
This is next recipe from "Good Food " :)
Składniki :
* 2 duże miałka z jajek,
* 1 łyżeczka soku z cytryny,
* starta skórka z cytryny,
* 200 g cukru pudru, trochę do podsypania,
* 250 g mielonych migdałów,
* 2 łyżeczki cynamonu,
* 1 łyżeczka mielonego imbiru,
Ingrediens :
* 2 large egg whites,
* 1tsp lemon juce,
* zest 1 lemon,
* 200 g icing sugar, plus extra for dusting,
* 250 g ground almonds,
* 2 tsp ground cinnamon,
* 1 tsp ground ginger,
Przygotowanie :
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
W dużej misce za pomocą miksera ubij białka jaj.
Dodaj sok z cytryny, zmiksuj.
Powoli dodawaj cukier puder i miks uj do czasu aż masa będzie sztywna.
Wyjmij około 1/4 z miski i odłóż na bok.
Do pozostałej masy dodaj mielone migdały, skórkę z cytryny, cynamon i imbir, zagnieć na gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 0.5 cm podsypując cukrem pudrem ( możesz to zrobić między dwoma kawałkami foli ).
Ulubionymi foremkami wycinaj ciasteczka które następnie ułóż na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Każde ciasteczko posmaruj bezą ( tą częścią masy, którą wyjęliśmy z miski ).
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 12 - 15 minut, do czasu aż lukier stwardnieje.
Ostudź i zamknij w pudełeczku, przechowuj do dwóch tygodni.
Preparation :
Heat oven to 150 C.
In big bowl whisk egg whites using electric mixer until foamy.
Add the lemon juice and mix.
Slowly mix with icing sugar and mix until mixture is stiff.
Remove about 1/4 of the mixture and set aside.
Put the almonds, cinnamon, ginger and lemon zest in the bowl with the meringue and mix to nice gough.
Roll out the dough to about 0 . 5 cm thick ( you can do it between two pieces of foil ).
Using your favirite cookie cutter cut cookies and place them on baking tray greased with fat or lined with baking paper.
Spread entire top of each cookie with reserved meringue mixture.
Put the tray in the oven and bake for 12 - 15 minutes until meringue is set but not browned .
Cool fully, put into container and keep for up to 2 weeks.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/12/cynamonowe-ciasteczka-cinnamon-cookies.html