ßßß
źródło inspiracji: ' Muffinki ' wyd. Świat Książki(podaję ze swoimi zmianami,składniki na 12-15 muffinek)150 g masła220 g owoców (u mnie mrożona mieszanka letnich owoców: malin, borówek, agrestu, porzeczek, wiśni)100 g mąki pszennej150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej60 g płatków owsianychłyżeczka cynamonuziarenka z laski wanilii2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodysól2 jajka150 g cukru trzcinowego200 g jogurtu naturalnegocukier puderMasło rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli i ziarenkami wanilii. Następnie dodać owoce. Jajka roztrzepać, dodać cukier oraz roztopione masło, a następnie jogurt. Połączyć obie masy i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Napełnić foremki na muffinki do 3/4 wysokości.Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut, następnie wyjąć z foremek i ostudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!
