ßßß Cookit - przepis na Konfitura z zielonych pomidorów

Konfitura z zielonych pomidorów

nazwa

Wykonanie

Śmiem twierdzić, że w ocenie naszej, dość tradycyjnej rodziny, moje zdolności kulinarne (a już na pewno gospodarskie ;)) są bardzo wątpliwe... Nie pozwalam cukinii osiągnąć wielkości małego czołgu, pomidorom dojrzeć, zamiast nazbierać porządnych jabłek, zrywam te rajskie... A konfitur nie robię na cały rok, tylko po słoiczku - często dziwactw najróżniejszych. ;)
A'propos konfitur. Wyszła bardzo smaczna, choć słodka przeokrutnie. Świetnie smakowała z oscypkiem czy świeżym ziołowym chlebem (o czym już niedługo :)). Coś mi się wydaje, że w lekko słonych rogalikach drożdżowych, posypanych gruboziarnistą solą i kminkiem, też odnalazłaby się całkiem nieźle. Zobaczymy... :)
źródło przepisu: www.kwestiasmaku.com
(składniki na około 3 słoiczki)
kilogram zielonych (niedojrzałych) pomidorów, bardzo twardych i jędrnych
cukier (użyłam pół na pół: zwykły i demerara)
2 cytryny (użyłam cytrynę i limonkę)
Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Włożyć do szerokiego garnka. Cytrynę i limonkę sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę (żółtą/zieloną część), wycisnąć sok. Skórkę i sok z cytryny i limonki dodać do pomidorów. Gotować na małym ogniu przez około 3 godziny, aż woda wyparuje.
Przetrzeć przez sito. Przecier zważyć i włożyć do garnka. Dodać taką samą ilość cukru (u mnie pół na pół biały i trzcinowy) i smażyć aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji (robiłam z 1,5 porcji i smażyłam około 2 godzin).
Słoiczki i wieczka sparzyć, osuszyć, napełnić gorącym dżemem, zamknąć. Przechowywać w ciemnym, chłodnym i przewiewnym miejscu. W zamkniętym słoiku dżem można przechowywać do 6 miesięcy.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2012/09/Konfitura-z-zielonych-pomidorow.html