Wykonanie
Dzień dobry!Sezon przygotowywania
przetworów dobiega końca. Na straganach królują
pomidory i
śliwki węgierki (przypominam rewelacyjny przepis na
ketchup pomidorowo-
śliwkowy !), więc prezentuję Wam jedną z moich ostatnich propozycji
pomidorowych.
Dżem z
pomidorów z lawendą i
limonką, na słodko! :-)
Pewnie zapytacie do czego go wykorzystam? Większość
dżemów i
konfitur używam do naleśników, które przynajmniej raz w tygodniu robimy, więc pewnie do nich go użyję. Czy do czegoś jeszcze? Ze świeżym
pieczywem i dobrym
masłem będzie również wybornie smakować.Do przygotowania
pomidorowego dżemu możecie użyć dowolnych
pomidorów, ja użyłam odmiany Lima, ale można również wykorzystać inne czerwone odmiany, jak również zielone i żółte.Przepis pochodzi z książki "
Pomidory. Kuchnia smakosza".Składniki:1 kg
pomidorów500 g
cukru*15 g pektyny*1 łyżeczka suszonej lawendy1
limonka*lub 500 g
cukru żelującego 1:2Wykonanie:
Pomidory myjemy, usuwamy szypułki i nasady szypułek, kroimy w kostkę. Zasypujemy je
cukrem, mieszamy, pozostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem.Do
pomidorów dodajemy lawendę, skórkę startą z
limonki, sok oraz pektynę.
Gotujemy
dżem około 5-10 minut, w czasie gotowania przeprowadzamy próbę gęstnienia, czyli odrobinę
dżemu wstawiamy do lodówki, aby sprawdzić jak szybko tężeje. Jeśli gęstość jest odpowiednia, gorącym
dżemem napełniamy słoiki i zamykamy. Studzimy.Smacznego!