ßßß
Pewnie zapytacie do czego go wykorzystam? Większość dżemów i konfitur używam do naleśników, które przynajmniej raz w tygodniu robimy, więc pewnie do nich go użyję. Czy do czegoś jeszcze? Ze świeżym pieczywem i dobrym masłem będzie również wybornie smakować.Do przygotowania pomidorowego dżemu możecie użyć dowolnych pomidorów, ja użyłam odmiany Lima, ale można również wykorzystać inne czerwone odmiany, jak również zielone i żółte.Przepis pochodzi z książki "Pomidory. Kuchnia smakosza".Składniki:1 kg pomidorów500 g cukru*15 g pektyny*1 łyżeczka suszonej lawendy1 limonka*lub 500 g cukru żelującego 1:2Wykonanie:Pomidory myjemy, usuwamy szypułki i nasady szypułek, kroimy w kostkę. Zasypujemy je cukrem, mieszamy, pozostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem.Do pomidorów dodajemy lawendę, skórkę startą z limonki, sok oraz pektynę.
Gotujemy dżem około 5-10 minut, w czasie gotowania przeprowadzamy próbę gęstnienia, czyli odrobinę dżemu wstawiamy do lodówki, aby sprawdzić jak szybko tężeje. Jeśli gęstość jest odpowiednia, gorącym dżemem napełniamy słoiki i zamykamy. Studzimy.Smacznego!