ßßß
źródło przepisu: ziolowyzakatek.com.plkwiaty bzu, około 300 gkilogram cukru1 1/4 l wody2 cytryny, przekrojone na ćwiartki2 limonki, przekrojone na ćwiartki50 g kwasku cytrynowego (2 opakowania)Kwiaty bzu przejrzeć, sprawdzić czy nie ma w nich insektów, ew. rozłożyć na białym papierze, aby mogły się wydostać. Odciąć grube, zielone łodyżki.Wodę z cukrem podgrzać w dużym garnku. Kiedy cukier się rozpuści dodać kwiaty bzu, cytryny i limonki. Odstawić do schłodzenia. Następnie przykryć szczelnie folią do żywności (inaczej zapach przeniknie całą lodówkę) i włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny. Przecedzić przez gęste sito, wlać do wyparzonych butelek i zakręcić. Zapasteryzować albo przechowywać w lodówce.
***
źródło przepisu: www.beawkuchni.com20-40 baldachów czarnego bzukilogram cukru20 g kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytrynylitr wodyKwiaty bzu przejrzeć, sprawdzić czy nie ma w nich insektów, ew. rozłożyć na białym papierze, aby mogły się wydostać. Odciąć zielone łodyżki, tak by zachować jak najmniejsze części zielonych gałązek (to one bowiem mogą nadać syropowi gorzkiego posmaku).Po oberwaniu kwiatów przygotować zalewę : zagotować wodę z cukrem i kwaskiem (lub sokiem z cytryny) i wrzątkiem zalać kwiaty (wszystkie muszą być zakryte syropem), przykryć i odstawić na 2-4 dni, delikatnie mieszając zawartość naczynia mniej więcej raz dziennie. Następnie dokładnie przefiltrować syrop i przelać do wyparzonych butelek, można zapasteryzować. Po otwarciu syrop przechować w lodówce.Smacznego!
***A w przygotowaniu...
***