Wykonanie
Pin It
Za oknem upał, więc dziś dla ochłody podrzucam Wam pomysł na najprostszą lemoniadę, czyli na taką jaką robiły nasze babcie. Od siebie dodałam jeszcze
limonkę, bo to ostatnio mój ukochany
owoc. Nie tylko ze względu na aromat, ale także na cudny kolor i orzeźwiający smak.
Proporcje dla 3-4 osóbCzas przygotowania: 10 minut + czas schłodzeniaSkładniki:1 litr
wody mineralnej1/2 szklanki gorącej
wody3-4 łyżki
cukru2
cytryny1
limonkaWykonanie:W gorącej wodzie rozpuszczamy
cukier.
Cytrynę i
limonkę dokładnie szorujemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Z jednej z
cytryn ścieramy skórkę, z półtorej
cytryny i 1/2
limonki wyciskamy sok. Resztę
owoców kroimy w plasterki.Do dzbanka wlewamy
wodę z
cukrem,
wodę mineralną,
sok z cytryny, stratą
skórkę z cytryny. Wstawiamy do lodówki, żeby porządnie schłodzić lemoniadę. Przed podaniem do dzbanka można dodać kostki
lodu i listki
melisy.