ßßß Cookit - przepis na KOMPOT MIĘTOWO-CYTRYNOWY

KOMPOT MIĘTOWO-CYTRYNOWY

nazwa

Wykonanie

7 lipca 2013
KOMPOT MIĘTOWO-CYTRYNOWY
(Przepis mamy Łukasza)
Składniki:
15 gałązek świeżej mięty
1 cytryna
1 limonka
1/2 szklanki cukru
3 litry wody
Wodę doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy gałązki mięty i gotujemy je 10-15 minut. Dosypujemy cukier. Cytrusy myjemy i zalewamy wrzątkiem, żeby zmyć z nich całą chemię. Kroimy je na połówki. Wyciskamy sok wprost do garnka. Skórkę z cytrusów (tą, która pozostała po wyciskaniu) wrzucamy również do kompotu. Gotujemy całość kolejne 10-15 minut, po czym wyławiamy połówki cytryny i limonki. Miętę zostawiamy w garnku- kompot będzie bardziej aromatyczny. Odstawiamy go do następnego dnia. Podajemy z dużą ilością lodu.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/07/kompot-mietowo-cytrynowy.html