ßßß
źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl(składniki na 12 sztuk)250 g mąki1/2 łyżeczki sodyłyżeczka proszku do pieczenia1 1/2 łyżeczki mielonego imbirułyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków (lub utłuczonych w moździerzu)jajko50 g ciemnego cukru muscovado50 g jasnego cukru muscovado150 ml mleka1/4 łyżeczki octu balsamico6 łyżek oleju6 łyżek golden syrup lub syropu kukurydzianego (użyłam miodu)4 łyżki melasyW naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukry. W drugim naczyniu składniki mokre: jajko, mleko, ocet, olej, golden syrup i melasę. Suche składniki wymieszać z mokrymi, krótko - tylko do połączenia się składników. Mogą pozostać grudki. Przełożyć do foremki, wypełniając ją do 3/4 wysokości.Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.świąteczna dekoracjaźródło inspiracji: kopalniasmakow.blogspot.com500 ml kremówki250 g mascarponecukier puder do smakuzielony barwnik spożywczy (użyłam 1/4 łyżeczki barwnika w proszku)kolorowe kuleczki cukroweDobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany z barwnikiem. Następnie stopniowo dodawać mascarpone, mieszając drewnianą szpatułką. Dokładnie wymieszaną masę dobrze schłodzić, następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na ostudzonych babeczkach choinkopodobne kształty. Następnie przystroić bombkami. :) Przechowywać w lodówce.Smacznego!