Wykonanie
Wprawdzie
bakłażany faszerowane
boczkiem, kojarzą mi się z jesienią, jednak chodziły za mną już od jakiegoś czasu i czekanie do jesieni nie wchodziło w rachubę. ;) Okazuje się, że latem smakują równie dobrze. :)

2 niewielkie
bakłażanyduża
cebula2 ząbki
czosnku150 g wędzonego na gorąco
boczku100 g
suszonych pomidorów2 łyżki
przecieru pomidorowegopęczek
natki pietruszkioliwa z oliwekłyżeczka
pieprzu cayennesól,
pieprzświeże
zioła do podania
Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć (pozostawiając przy skórce centymetr miąższu), posolić i odłożyć na papierowy ręcznik na minimum 30 minut. Po tym czasie dokładnie opłukać i osuszyć.Wydrążony miąższ,
czosnek,
cebulę i
pietruszkę drobno posiekać,
pomidory pokroić i cienkie plasterki,
boczek w niewielką kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić przecierem,
pieprzem cayenne,
solą i
pieprzem. Napełnić połówki
bakłażanów, skropić
oliwą i zawinąć luźno w folię aluminiową.Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypać świeżymi
ziołami.Smacznego!

