Wykonanie
Muffiny przygotowałam na podstawie przepisu z książki "Muffiny. Małe, ale za to przepyszne", ubranka zaś podpatrzyłam u Viri .Babeczki dopisuję do akcji Sezon na
jabłka oraz Wielkie Święto
Żurawiny i gorąco polecam, znikają momentalnie. :)

250 g
jabłek80 g
żurawin2 łyżki
soku cytrynowego250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyłyżeczka
cynamonujajko125 g
cukru3 łyżki
cukru z
wanilią80 ml
oleju250 g
jogurtu naturalnego (dałam
maślankę)
Jabłka obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę, skropić
sokiem z cytryny.
Mąkę zmieszać z
proszkiem do pieczenia,
cynamonem i
sodą oczyszczoną.
Jajko rozmącić, wymieszać z
cukrem,
cukrem waniliowym,
olejem,
jogurtem, pokrojonymi
jabłkami i
żurawinami. Następnie z
mąką. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

***

6
jabłekcukiercynamonJabłka pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać
cukrem i
cynamonem.Piec 15-25 minut w temperaturze 180 stopni, aż będą złotobrązowe. Ostudzić, obłożyć muffinki i związać sznurkiem lub
rafią.Smacznego!