Wykonanie
Przepis na muffinki cytuję za Kuchasią i potwierdzam, że są wprost nieziemsko pyszne! :)

Kruszonka:1/2 szklanki + 2 łyżki
maki1/2 szklanki
brązowego cukru1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 kostki
masłaCiasto:1 i 1/4 szklanki
maki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/2 kostki miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru2
jajka1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1/2 szklanki
mleka300g
rabarbaru, pokrojonego w małą kostkę3 łyżki
cukru pudruKrem
mascarpone:300 ml kremówki250 g
mascarpone5-6 łyżek
cukru pudru z
waniliąPrzygotować kruszonkę: wymieszać wszystkie suche składniki w miseczce, dodać pokrojone w kostkę
masło i zagnieść palcami, aż zaczną tworzyć się grudki.
Mąkę wymieszać w misce z
proszkiem do pieczenia i
solą. Ubić
masło aż będzie gładkie, dodać
cukier i ubijać aż masa będzie puszysta, około 2-3 minut. Dodać
jajka i
wanilię i dobrze ubić Dodawać
mąkę na przemian z
mlekiem i mieszać, aż masa będzie połączona, nie dłużej.Wypełnić foremki na muffiny
ciastem mniej więcej do
polowy wysokości.
Rabarbar wymieszać z
cukrem pudrem i rozłożyć równomiernie na cieście, lekko go wciskając w ciasto. Wypełnić foremki kruszonką.Piec ok. 25 min. w temperaturze 190 stopni, aż wierzchy muffinów będą złociste. Wyjąć z piekarnika, zostawić na kilka minut w foremkach i podważając brzegi nożem wyjąć i ostudzić na kratce.Przygotować krem: kremówkę ubić z
cukrem, następnie stopniowo dodawać
mascarpone, mieszać, aż masy dokładnie się połączą. Przechowywać w lodówce, nakładać na muffinki bezpośrednio przed podaniem.Smacznego!