ßßß Cookit - przepis na Krewetki w ciescie piwnym

Krewetki w ciescie piwnym

nazwa

Wykonanie

Nie lubię i nie jadam krewetek, jeśli już przyrządzam, to tylko z miłości do p_zaka, sama nawet nie próbując. ;) A tym, nie mogłam się oprzeć, zjadłam całe trzy...;) i uważam, że były świetne. Polecam, szczególnie, jeśli ktoś dopiero próbuje polubić się z owocami morza. Przepis znalazłam tu .
24 krewetki (black tiger)
marynata
2 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
czuszka (dałam papryczkę chili)
1/2 łyżeczki marynowanego imbiru
łyżka soku z cytryny
ciasto
2 jajka
4 łyżki mąki
100 ml piwa imbirowego
200-300 ml oleju słonecznikowego do smażenia
sól gruboziarnista, biały pieprz
cytryna do podania
sos czosnkowy
3 łyżki jogurtu greckiego
łyżka majonezu
łyżeczka musztardy dijon
2 ząbki czosnku
łyżeczka chili
sól, pieprz
Krewetki umyć i oczyścić, a następnie marynować ok. 6-8 godzin we wszystkich zmiksowanych składnikach marynaty.
Z jajek, mąki, soli i piwa imbirowego przygotować ciasto. Krewetki oprószyć mąką, a następnie zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor (ok. 3-5 minut). Tak przygotowane krewetki należy podawać posypane solą, z cząstkami cytryny i sosem o wyrazistym smaku.
Sos czosnkowy: czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/09/Krewetki-w-ciescie-piwnym.html