Wykonanie
Nie lubię i nie jadam
krewetek, jeśli już przyrządzam, to tylko z miłości do p_zaka, sama nawet nie próbując. ;) A tym, nie mogłam się oprzeć, zjadłam całe trzy...;) i uważam, że były świetne. Polecam, szczególnie, jeśli ktoś dopiero próbuje polubić się z
owocami morza. Przepis znalazłam tu .
24
krewetki (black tiger)marynata2 łyżki
oliwy z oliwekząbek
czosnkuczuszka (dałam
papryczkę chili)1/2 łyżeczki marynowanego
imbirułyżka
soku z cytrynyciasto2
jajka4 łyżki
mąki100 ml
piwa imbirowego200-300 ml
oleju słonecznikowego do smażenia
sól gruboziarnista,
biały pieprzcytryna do podania
sos czosnkowy3 łyżki
jogurtu greckiegołyżka
majonezułyżeczka
musztardy dijon2 ząbki
czosnkułyżeczka
chilisól,
pieprzKrewetki umyć i oczyścić, a następnie marynować ok. 6-8 godzin we wszystkich zmiksowanych składnikach marynaty.Z
jajek,
mąki,
soli i
piwa imbirowego przygotować ciasto.
Krewetki oprószyć
mąką, a następnie zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym
oleju na złoty kolor (ok. 3-5 minut). Tak przygotowane
krewetki należy podawać posypane
solą, z cząstkami
cytryny i sosem o wyrazistym smaku.
Sos czosnkowy:
czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszać.Smacznego!