ßßß Cookit - przepis na Cukinia faszerowana kozim serem i mieta

Cukinia faszerowana kozim serem i mieta

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam w książeczce "Rok w kuchni. Wiosna/Lato", wydanej przez miesięcznik "Kuchnia".
4 niewielkie cukinie (miałam żółtą i wielką, użyłam pół)
2 ząbki czosnku
2 szalotki
2 łyżki oliwy
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka ostrej papryki
200 g koziego twarożku
4 gałązki świeżej mięty
łyżeczka mielonego kminku
sól, pieprz
Cukinie przeciąć wzdłuż i wydrążyć. Wydrążony miąższ posiekać. Posiekać czosnek i szalotki. Wszystko podgrzać na łyżce oliwy i dusić ok. 5 minut. Dodać zioła prowansalskie, paprykę, doprawić solą i pieprzem. Napełnić farszem wydrążone cukinie, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, podlać szklanką wody i włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 minut.
W tym czasie posiekać liście mięty, wymieszać ją z twarożkiem, resztą oliwy, kminkiem, szczyptą soli i pieprzem. Po wyjeciu cukinii z pieca, odczekać 5 minut, następnie ułożyć na nich ser. Podawać ciepłe.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/08/Cukinia-faszerowana-kozim-serem-i-mieta.html