Wykonanie
Przepis znalazłam w książeczce "Rok w kuchni. Wiosna/Lato", wydanej przez miesięcznik "Kuchnia".

4 niewielkie
cukinie (miałam żółtą i wielką, użyłam pół)2 ząbki
czosnku2
szalotki2 łyżki
oliwyłyżeczka
ziół prowansalskichłyżeczka
ostrej papryki200 g
koziego twarożku4 gałązki świeżej
miętyłyżeczka mielonego
kminkusól,
pieprzCukinie przeciąć wzdłuż i wydrążyć. Wydrążony miąższ posiekać. Posiekać
czosnek i
szalotki. Wszystko podgrzać na łyżce
oliwy i dusić ok. 5 minut. Dodać
zioła prowansalskie,
paprykę, doprawić
solą i
pieprzem. Napełnić farszem wydrążone
cukinie, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, podlać szklanką
wody i włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 minut.W tym czasie posiekać liście
mięty, wymieszać ją z
twarożkiem, resztą
oliwy,
kminkiem, szczyptą
soli i
pieprzem. Po wyjeciu
cukinii z pieca, odczekać 5 minut, następnie ułożyć na nich
ser. Podawać ciepłe.Smacznego!