ßßß Cookit - przepis na Skubaniec

Skubaniec

nazwa

Wykonanie

Przepis mojego osobistego dziadka, który w naszej rodzinie trudni się pieczeniem najlepszych ciast. Dla mnie mistrzostwo świata, jestem w stanie zjeść nieprzyzwoite ilości. :)
500 g mąki tortowej
kostka margaryny
5 żółtek
szklanka cukru
mała torebka proszku do pieczenia
torebka cukru waniliowego
3 łyżki kakao
słoik agrestu (u mnie litrowy)
słoik porzeczek (ok. 3/4 litra)
5 białek
szklanka cukru pudru
cukier puder na lukier
Składniki na ciasto (bez kakao) zagnieść, aż będą przypominały zacierki. Podzielić na trzy części, jedną większą (ok. 2/3 całości) i dwie mniejsze (1/9 i 2/9 całości). Największą rozłożyć równomiernie na dużej blasze, delikatnie przygnieść. Następnie ułożyć warstwę z owoców i posypać najmniejszą porcją ciasta.
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ułożyć, jako kolejną warstwę.
Średnią porcję ciasta połączyć z kakao, następnie posypać ciasto po wierzchu.
Piec ok. 60 min. w temperaturze 180 stopni.
Gorące jeszcze ciasto pokryć dokładnie lukrem.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/03/Skubaniec.html