Wykonanie
Przepis mojego osobistego dziadka, który w naszej rodzinie trudni się pieczeniem najlepszych ciast. Dla mnie mistrzostwo świata, jestem w stanie zjeść nieprzyzwoite ilości. :)
500 g
mąki tortowejkostka
margaryny5
żółtekszklanka
cukrumała torebka
proszku do pieczeniatorebka
cukru waniliowego3 łyżki
kakaosłoik
agrestu (u mnie litrowy)słoik
porzeczek (ok. 3/4 litra)5
białekszklanka
cukru pudrucukier puder na
lukierSkładniki na ciasto (bez
kakao) zagnieść, aż będą przypominały zacierki. Podzielić na trzy części, jedną większą (ok. 2/3 całości) i dwie mniejsze (1/9 i 2/9 całości). Największą rozłożyć równomiernie na dużej blasze, delikatnie przygnieść. Następnie ułożyć warstwę z
owoców i posypać najmniejszą porcją ciasta.
Białka ubić z
cukrem pudrem na sztywno. Ułożyć, jako kolejną warstwę.Średnią porcję ciasta połączyć z
kakao, następnie posypać ciasto po wierzchu.Piec ok. 60 min. w temperaturze 180 stopni.Gorące jeszcze ciasto pokryć dokładnie lukrem.Smacznego!