ßßß
4 szklanki mąki krupczatki Gdańskie Młyny1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 i 3/4 szklanki cukru6 jaj1 i 1/3 kostki margaryny (330 gram)2 łyżki kakaołyżka mąki ziemniaczanejsłoik kwaśnego dżemu (np. agrestowy, porzeczkowy)Oddzielić białka od żółtek.Przesianą mąkę z proszkiem zagnieść z margaryną, żółtkami i szklanką cukru.Ciasto podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść.Włożyć do 3 woreczków i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.Białka ubić mikserem na sztywną pianę i dodawać powoli resztę cukru, czyli 3/4 szklanki oraz mąkę ziemniaczaną.Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Na dno blachy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami pierwszą część jasnego ciasta( jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie, a będziecie się spieszyć to po prostu wyklejcie nim dno).Następnie rozsmarować kwaśny dżem, u mnie agrestowy i wiśniowy.Zetrzeć ciemne ciasto.Wyłożyć ubitą pianę.Na wierzch zetrzeć drugą część jasnego ciasta.Piec w temp. 180 st. C przez około 40 minut.