ßßß Cookit - przepis na Pleśniak (Skubaniec)

Pleśniak (Skubaniec)

nazwa

Wykonanie

Biały puch.
Za oknem.
I w cieście.
Na słodkie.
Rozgrzanie.
przepis rodzinny
4 szklanki mąki krupczatki Gdańskie Młyny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 3/4 szklanki cukru
6 jaj
1 i 1/3 kostki margaryny (330 gram)
2 łyżki kakao
łyżka mąki ziemniaczanej
słoik kwaśnego dżemu (np. agrestowy, porzeczkowy)
Oddzielić białka od żółtek.
Przesianą mąkę z proszkiem zagnieść z margaryną, żółtkami i szklanką cukru.
Ciasto podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść.
Włożyć do 3 woreczków i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę i dodawać powoli resztę cukru, czyli 3/4 szklanki oraz mąkę ziemniaczaną.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno blachy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami pierwszą część jasnego ciasta( jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie, a będziecie się spieszyć to po prostu wyklejcie nim dno).
Następnie rozsmarować kwaśny dżem, u mnie agrestowy i wiśniowy.
Zetrzeć ciemne ciasto.
Wyłożyć ubitą pianę.
Na wierzch zetrzeć drugą część jasnego ciasta.
Piec w temp. 180 st. C przez około 40 minut.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/02/plesniak-skubaniec.html