Wykonanie
Biały puch.Za oknem.I w cieście.Na słodkie.Rozgrzanie.przepis rodzinny
4 szklanki
mąki krupczatki Gdańskie Młyny1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 i 3/4 szklanki
cukru6 jaj1 i 1/3 kostki
margaryny (330 gram)2 łyżki
kakaołyżka
mąki ziemniaczanejsłoik kwaśnego
dżemu (np.
agrestowy,
porzeczkowy)Oddzielić
białka od
żółtek.Przesianą
mąkę z proszkiem zagnieść z
margaryną,
żółtkami i szklanką
cukru.Ciasto podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać
kakao i ponownie zagnieść.Włożyć do 3 woreczków i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę i dodawać powoli resztę
cukru, czyli 3/4 szklanki oraz
mąkę ziemniaczaną.Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Na dno blachy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami pierwszą część jasnego ciasta( jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie, a będziecie się spieszyć to po prostu wyklejcie nim dno).Następnie rozsmarować kwaśny
dżem, u mnie
agrestowy i
wiśniowy.Zetrzeć ciemne ciasto.Wyłożyć ubitą pianę.Na wierzch zetrzeć drugą część jasnego ciasta.Piec w temp. 180 st. C przez około 40 minut.