ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa wilgotna

Babka cytrynowa wilgotna

nazwa

Wykonanie

Święta wielkanocne za pasem i tradycyjnie musi być babka. Oferuję wam przepis na babkę cytrynowa bardzo wilgotną, która posmakuje każdemu!!
Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku!
Składniki :
4 jajka
¾ szklanki cukru ( ½ szklanki cukru do żółtek, ¼ szklanki cukru do białek)
1 szklanka mąki ( 5 łyżek pszennej, 3 łyżki kartoflanej)
1 cytryna ( oparzyć i zetrzeć skórkę na tarce)
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny
Pół łyżeczki cukru waniliowego
Bułka tarta
Lukier: sok z 1 cytryny + 7 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
A. Oddzielamy żółtka od białek, i ubijamy oddzielnie z podanymi ilościami cukru. ( żółtka ubijamy aż zrobi się jednolita biała masa, a białka na sztywno).
B. Margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu w garczku i zostawiamy do ostygnięcia.
C. Do ubitych żółtek dodajemy sok z jednej cytryny, skórkę startą z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia na całość wlewamy margarynę i miksujemy na jednolita masę około 10 min.
D. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, cukier waniliowy i miksujemy dokładnie około 5 min.
E. Foremkę natłuszczamy margaryną, oprószamy bułką tartą i wlewamy naszą masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 o C na czas około 40 min. Sprawdzamy wykałaczką po około 30 min pieczenia jeśli ciasto nie przywiera babka jest gotowa.
F. Do miseczki wciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder miksujemy około 10-15 min dokładnie ( lukier musi być gęsty). Gdy babka już gotowa, wyciągamy z pieca i od razu polewamy ją dokładnie lukrem.
Źródło:http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/2015/03/babka-cytrynowa-wilgotna.html