Wykonanie
Święta wielkanocne za pasem i tradycyjnie musi być babka. Oferuję wam przepis na babkę cytrynowa bardzo wilgotną, która posmakuje każdemu!!Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku!Składniki :4
jajka¾ szklanki
cukru ( ½ szklanki
cukru do
żółtek, ¼ szklanki
cukru do
białek)1 szklanka
mąki ( 5 łyżek pszennej, 3 łyżki kartoflanej)1
cytryna ( oparzyć i zetrzeć skórkę na tarce)1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
margarynyPół łyżeczki
cukru waniliowegoBułka tartaLukier: sok z 1
cytryny + 7 łyżek
cukru pudruPrzygotowanie:A. Oddzielamy
żółtka od
białek, i ubijamy oddzielnie z podanymi ilościami
cukru. (
żółtka ubijamy aż
zrobi się jednolita biała masa, a
białka na sztywno).B.
Margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu w garczku i zostawiamy do ostygnięcia.C. Do ubitych
żółtek dodajemy sok z jednej
cytryny, skórkę startą z
cytryny,
mąkę z
proszkiem do pieczenia na całość wlewamy
margarynę i miksujemy na jednolita masę około 10 min.D. Na koniec dodajemy ubite na sztywno
białka,
cukier waniliowy i miksujemy dokładnie około 5 min.E. Foremkę natłuszczamy
margaryną, oprószamy
bułką tartą i wlewamy naszą masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 o C na czas około 40 min. Sprawdzamy wykałaczką po około 30 min pieczenia jeśli ciasto nie przywiera babka jest gotowa.F. Do miseczki wciskamy
sok z cytryny, dodajemy
cukier puder miksujemy około 10-15 min dokładnie (
lukier musi być gęsty). Gdy babka już gotowa, wyciągamy z pieca i od razu polewamy ją dokładnie lukrem.