ßßß Cookit - przepis na - vegeta, pieprz, sól

- vegeta, pieprz, sól

nazwa

Wykonanie

Dzieciństwo kojarzy się z różnymi smakami dla mnie jednym z nich jest właśnie ta potrawa przyrządzana przez moją babcię!
Składniki:
- 20 dkg parzonego/surowego boczku,
- 0,5 kg kiszonej kapusty,
- śmietana (obojętnie jaka macie pod ręka),
- mąka,
- jajko,
- szczypta proszku do pieczenia,
- masło, margaryna
Sposób przygotowania:
1. Boczek kroimi w kosteczke i podsmażamy na maśle i margarynie.
2. Kapuste zalewamy wodą, posypujemy vegetą i odgotowujemy. Kiedy już zmięknie w osobnym garnuszku rozpuszczamy kawałek masła i dodajemy do odcedzonej już kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3. Kluski czyli sprawa najważniejsza ;-) Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy mąkę (po trochu), szczyptę soli i proszku do pieczenia. Dolewamy odrobinę śmietany i zaczynamy wyrabiać ciasto (najlepiej drewnianą łyżką). Podczas wyrabiania ciasta wlewamy tyle śmietany ile zabierze mąka. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Następnie w garnku doprowadzamy wodę do wrzenia z dodatkiem soli, zmniejszamy płomień i zaczynamy kłaść kluski. Maczamy metalową łyżkę (żeby były mniejsze czyt. zgrabniejsze można użyc łyżeczki) we wrzątku i nabieramy kluski, wkładamy do wody, następną i następna itd.
Źródło:http://deliciouseating.bloog.pl/id,331171996,title,Kluski-lyzka-kladzione-z-kapusta-i-boczkiem,index.html