Wykonanie

Dzieciństwo kojarzy się z różnymi
smakami dla mnie jednym z nich jest właśnie ta potrawa przyrządzana przez moją babcię!Składniki:- 20 dkg parzonego/surowego
boczku,- 0,5 kg
kiszonej kapusty,-
śmietana (obojętnie jaka macie pod ręka),-
mąka,-
jajko,- szczypta
proszku do pieczenia,-
masło,
margarynaSposób przygotowania:1.
Boczek kroimi w kosteczke i podsmażamy na
maśle i
margarynie.2.
Kapuste zalewamy
wodą, posypujemy
vegetą i odgotowujemy. Kiedy już zmięknie w osobnym garnuszku rozpuszczamy kawałek
masła i dodajemy do odcedzonej już
kapusty. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.

3. Kluski czyli sprawa najważniejsza ;-) Do miseczki wbijamy
jajko, dodajemy
mąkę (po trochu), szczyptę
soli i
proszku do pieczenia. Dolewamy odrobinę
śmietany i zaczynamy wyrabiać ciasto (najlepiej drewnianą łyżką). Podczas wyrabiania ciasta wlewamy tyle
śmietany ile zabierze
mąka. Po wyrobieniu ciasto powinno
mieć dość gęstą konsystencję. Następnie w garnku doprowadzamy
wodę do wrzenia z dodatkiem
soli, zmniejszamy płomień i zaczynamy kłaść kluski. Maczamy metalową łyżkę (żeby były mniejsze czyt. zgrabniejsze można użyc łyżeczki) we wrzątku i nabieramy kluski, wkładamy do
wody, następną i następna itd.