Wykonanie
Karpatka to ciasto ptysiowe. Jest to ciasto parzone. Składnikami ciasta ptysiowego są:
woda lub
mleko,
mąka, tłuszcz i
jajka. Bardzo łatwe do zrobienia. Nie jest czasochłonne. Nie wymaga zdolności kulinarnych. Zaletą ciasta ptysiowego jest też to, że można je podać na słodko jak i na słono. Takie ciasto
zrobi każdy.Składniki:150 g
mąki100 g
masła lub
margaryny200 g
mleka1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3-4
jajka200 g.
mąkiWykonanie:Do garnka wlać
mleko (można zastąpić
wodą). Dodać
masło i doprowadzić do wrzenia.Do wrzącego
mleka wsypać
mąkę by się zaparzyła.Dosypać
proszku do pieczenia ( zamiast
soli) i chwilę mieszać nie zdejmując z ognia.Kiedy masa przestygnie wbijać po jednym
jajku i dokładnie rozprowadzić z zaparzoną
mąką.Podzielić na dwie równe części. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić masę.Upiec dwa placki. Czas pieczenia ok 15-20 minut w temp 190-200 st. C.Kiedy wystygną posmarować dowolną masą. Posypać
cukrem pudrem.Ja kupiłam masę
ajerkoniakową w proszku i zrobiłam według przepisu na opakowaniu.Uwaga!Można użyć więcej kremu wtedy
ciastko będzie wyższe. Najczęściej do karpatki robi się krem budyniowy . Można dodać do kremu
rodzynki lub inne
bakalie.