ßßß
100 g masła lub margaryny200 g mleka1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3-4 jajka200 g. mąkiWykonanie:Do garnka wlać mleko (można zastąpić wodą). Dodać masło i doprowadzić do wrzenia.Do wrzącego mleka wsypać mąkę by się zaparzyła.Dosypać proszku do pieczenia ( zamiast soli) i chwilę mieszać nie zdejmując z ognia.Kiedy masa przestygnie wbijać po jednym jajku i dokładnie rozprowadzić z zaparzoną mąką.Podzielić na dwie równe części. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić masę.Upiec dwa placki. Czas pieczenia ok 15-20 minut w temp 190-200 st. C.Kiedy wystygną posmarować dowolną masą. Posypać cukrem pudrem.Ja kupiłam masę ajerkoniakową w proszku i zrobiłam według przepisu na opakowaniu.Uwaga!Można użyć więcej kremu wtedy ciastko będzie wyższe. Najczęściej do karpatki robi się krem budyniowy . Można dodać do kremu rodzynki lub inne bakalie.