Wykonanie
Miał być sernik a wyszły
ciasteczka. Miało być wiele rodzajów, ale
mleko w proszku zniknęło...a może tylko przywidziało mi się, że było. To co na pewno mi się nie przywidziało to kilka długich godzin ślęczenia nad
ciasteczkami, co o dziwo nie doprowadza mnie do szału. Dziś powstała mieszanka
ciasteczek co prawda z jednego ciasta, ale z kilkoma rodzajami nadzienia. Moje ulubione z
makiem i
marmolada, ulubione
męża z
krówkową masą, ulubione mamy z masą
kawową i
mlekiem w proszku, a poza tym korzenne z
czekoladą, rogaliki i inne. W liczbie ponad stu. Jutro część zabieram na obiad do teściowej, ale tak naprawdę najlepsze będą wtedy, kiedy ich już nie będzie, czyli za 3-4 dni. Podam Wam przepis tylko na ciasto podstawowe, ponieważ jest bardzo dobre, chyba najlepsze z tych które znam. A przekładać możecie według gustu, jak lubicie.Składniki:500 g
mąki5
żółtek25 dag
margarynyłyżka
masła2 łyżki
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki zagnieść szybko. Gotowe ciasto umieścić w zamrażalniku na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienko i kieliszkiem wykrawać kółeczka. Piec około 10 minut w 180*C.