ßßß
Najpierw, na samym początku, przeklnę: zajebiocha! Ojajebie, super!A teraz możemy przejść do dalszej części wpisu :) Madzia teraz hurtowo chodzi na różne kursy kulinarne: kuchnia włoska, francuska, indyjska, cokolwiek. Hurtowo je zalicza. A niech ma, niech sobie chodzi. Ja też mam z tego korzyści. I to dwie co najmniej. Po pierwsze mam wolny wieczór (jak tylko Magda to przeczyta to mi się dostanie), a po drugie jak wróci to mi robi wszystko to co na tych kursach się nauczyła. I teraz właśnie zrobiła mi fantastyczne jajka w koszulkach z sosem. Który to sos nazywa się meurette. To z kursu kuchni francuskiej. Sos jest z pieczarek, boczku i czerwonego wina. I jeszcze paru innych pysznych rzeczy :) A mianowicie:Na 4 osoby:4 jajka1 szklanka czerwonego wina wytrawnego200 g boczku pokrojonego w kostkę1 szalotka100 g pieczarek1 listek laurowy2 ząbki czosnkupół pęczka natki pietruszki1 łyżka mąki pszennej1 łyżka octu z białego winaNa początek informacja: z pieczarek będą nam potrzebne tylko kapelusze. Nóżki możemy wykorzystać do czegoś innego, np. na zupę.Na patelni podsmażamy boczek aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Po kilku chwilach dodajemy też pokrojone na ósemki pieczarki, zmiażdżony bokiem noża czosnek razem z łupinką, podsmażony wcześniej boczek i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy wino, dodajemy listek laurowy, pół pęczka natki pietruszki w całości, bez krojenia, mieszamy i gotujemy aż wino się zredukuje i powstanie gęsty sos.Teraz robimy grzanki: bierzemy 4 kromki pieczywa tostowego i szklanką wycinamy okrągłe kształty, tak żeby pozbyć się skórki, a kromki miały kształt koła (te "odpadki" przydadzą się później do wytarcia sosu z patelni, uwierzcie mi, że rewelacja). I grillujemy kilka minut w piekarniku, aż będą rumiane i chrupiące.Teraz jajka: gotujemy wodę z łyżką octu z białego wina. Woda ma leciuteńko bąblować tylko, ledwo ledwo. Nie może wrzeć za bardzo, bo zniszczy strukturę białka. Jajko wbijamy do miseczki, za pomocą łyżki robimy wir w gotującej się wodzie i wlewamy do tego wiru jajko. Po dwóch minutach wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. I tak po kolei z każdym jajkiem robimy.Jajka układamy na tostach i polewamy sosem.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)