Wykonanie


Uuff, dzisiaj dzień pracowity jak nigdy. O której wy wstajecie z łóżka w niedzielę? Bo ja wstałem o 5, hehe. Bo tak sobie policzyłem, że muszę tak wcześnie wstać, żeby się ze wszystkim wyrobić. Bo znowu mam mega zajawkę na pieczenie, znowu
daje mi to frajdę. Więc dzisiaj zrobiłem 6
chlebów (w
trzech rodzajach), 4
bagietki i 12 bułeczek - zdjęcie na dole wpisu. A teraz już
mogę spokojnie zasiąść do komputera i porobić wpisy o dzisiejszym
pieczywku. Teraz więc przepis na
chleb z
serem,
oliwkami i
suszonymi pomidorami. Na kolejne wypieki przepisy w kolejnych wpisach, bądźcie więc czujni.A wieczorem
Madzia będzie robiła
szynkę (w naszym nowym szynkowarze) więc przepis pewnie też niebawem się pojawi.Składniki na 2 bochenki:800 g
mąki pszennej500 ml
wody2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki suchych
drożdży50 g
startego sera (jakiegokolwiek)50 g
oliwek50 g
suszonych pomidorów4 łyżki
oleju ze słoiczka z
suszonymi pomidoramiOliwki kroimy na ćwiartki,
pomidory w paseczki i łączymy ze sobą wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto na gładką masę przez 15 minut. Formujemy kulkę i zostawiamy w ciepłym
miejscy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przez kilka sekund znowu wyrabiamy ciasto, dzielimy na 2 kawałki i formujemy bochenki lub wkładamy do foremek (w zależności od preferencji). Znowu zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Pieczemy 40 minut w 210 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika szybko przy pomocy pędzelka smarujemy
chleby wodą. Możemy też użyć spryskiwaczki do kwiatów. Swoją
drogą muszę sobie taką spryskiwaczkę kupić :)
Chleby wyszły naprawdę niesamowicie aromatyczne, a dodatek
oleju po suszonych pomidorach jeszcze ten smak wzmocnił. Do tego
chleba z pewnością jeszcze
wrócę.Smacznego!

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)