Wykonanie


No i mam swój pierwszy wypiek z użyciem garnka rzymskiego. Przypomnę, że wszedłem w jego posiadanie dzięki sklepowi internetowemu AleDobre.pl . Zresztą pisałem o tym niedawno temu - o tutaj .
Chleb wyszedł fantastyczny, zresztą sami zobaczcie na zdjęciach :) Nie mam wątpliwości, że od teraz garnek często będzie zastępował mi
zwykłe chlebowe foremki.

1 kg
mąki orkiszowej chlebowej typ 7502
jajka500 ml ciepłej
wody50 g
oleju60 g
płatków czerwonej papryki2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru40 g świeżych
drożdży
sezam do posypania
chlebaZatem sprawa ma się tak: wlewamy
wodę do dużej miski, wkruszamy
drożdże, dodajemy
cukier i 200 g
mąki. Mieszamy łyżką i odstawiamy na 20 minut żeby wyrosło.
Potem dodajemy do tego resztę składników i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Jak już mi ciasto ładnie po tej godzinie wyrosło to okazało się, że znacząco przesadziłem :) Jest go, tego ciasta, zdecydowanie za dużo jak na mój garnek rzymski! W
sumie garnek nie jest jakiś taki mały, ma 4,2 litra (chociaż znalazłem gdzieś w internecie informację, że to jest mierzone razem z pojemnością pokrywki). No nie mniej jednak wydawał mi się spory. Ale to ciasto rosło i rosło, hehe! Podzieliłem je więc na dwie niezbyt równe części (właściwie to zdecydowanie nierówne) i jedną część przełożyłem do garnka rzymskiego, a drugą do zwykłej silikonowej foremki. UWAGA: garnek rzymski przed użyciem (włożeniem do niego ciasta
chlebowego) musimy moczyć razem z przykrywką przez około 20 minut .
Chleb zwilżamy nieco z wierzchu
wodą i posypujemy
sezamem.
Chleb robiony w garnku rzymskim ma tę właściwość, że nie potrzebuje drugiego wyrastania. Wkładamy więc go od razu do zimnego piekarnika i nastawiamy pieczenie na 200 stopni i 60 minut.Wspomnę też, że mój garnek rzymski jest od środka powlekany ceramiczną glazurą, nie wymaga więc natłuszczania. Ja jednak mam dość przykre doświadczenia z foremkami, do których to niby ciasto nie przywiera więc tak na wszelki wypadek natłuściłem garnek zanim włożyłem do niego ciasto
chlebowe.A ciasto w drugiej foremce przykryłem i zostawiłem żeby sobie rosło.Po godzinie
chleb w garnku rzymskim był gotowy i pachniał niesamowicie! Wyjmujemy garnek z piekarnika i stawiamy go na drewnianej desce (ewentualnie na ściereczce). Staramy się unikać kontaktu z zimnym podłożem.Znaczy się jak już wyjąłem
chleb i zdjąłem przykrywkę to okazało się, że jest nieco blady więc włożyłem go jeszcze do piekarnika na kolejne 10 minut - już bez przykrywki.No i na koniec włożyłem do piekarnika ten drugi
chleb i piekłem przez 40 minut.A jeszcze bardziej na koniec dodam, że finalnie okazało się, że (jak zwykle) miałem rację. Nieprzywieralna powłoka w tym rzymskim garnku ssie. Mimo, że natłuściłem w środku garnek to i tak miałem poważny problem z wyjęciem
chleba. Tak więc nie zapominajcie o porządnym poślizgu w swoim naczynku. A poza tym garnek rulez! :)

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)