ßßß Cookit - przepis na Chleb z kaszą manną

Chleb z kaszą manną

nazwa

Wykonanie

Kasza manna w chlebie - tego jeszcze nie było!
Z pieczywkiem od Ewy z bloga z cukrem pudrem mam bardzo dobre doświadczenia. Za który przepis się nie zabiorę, ten zawsze wyjdzie! Tak to ja mogę domowym sposobem chleb produkować! Aż ręce świerzbią, żeby zabrać się za testowanie kolejnego pomysłu, a tu poprzedni chlebek jeszcze ciepły w chlebaku :)
Tym razem próbowałam przepisu na Chleb pszenny z grysikiem . Pierwszy raz kaszę manną stosowałam przy wypiekaniu pieczywa, ale na pewno nie ostatni! Chleb wyszedł cudnie miękki i pulchny w środku, ale z chrupką skórką na zewnątrz. Ciężko poprzestać na jednej kromce przy degustacji :)
Sk ł adniki na 1 dużą keksówkę - o wymiarach LxWxH 3 0x10x7 cm :
500 g mąki pszennej
100g kaszy manny
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
25 gramów drożdży
1 łyżka oleju
1 i 1/3 szklanki letniej wody + 4 łyżki do rozpuszczeni a drożdży
sezam naturalny - do posypania z wierzchu
Mąkę przesi a ć do dużej miski z solą i kaszą manną.
Na środku zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać 4 łyżkami letniej wody. Wymieszać środek łyżką ,starając się zbyt dużo nie zagarnąć mąki z brzegów. Ca ł ość odstawić do "puszczenia bąbelków" na ok. 15 minut.
Po tym czasie dodać olej i stopniowo wodę zagniatając dość lepkie i elastyczne ciasto - ja do wyrabiania używam miksera z mieszadłami hakowymi .
Foremkę keksową wy smarować masłem i obsypać kaszą m anną. Włożyć do niej ciasto, wyrównując powierzchnię tak, by masa chlebowa równomiernie blaszkę wypełniała, zwłaszcza w ką tach.
K eksówkę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia - u mnie ciasto rosło jak szalone, niemalże "uciekając" z blaszki .
Tuż przed pieczeniem, wierzch chleba posmarowa ć letnią wodą i posypać sezamem.
Piekarnik nagrzać do 200C, włożyć blaszkę z zawartością i piec 45 minut, do zezłocenia wierzchu - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika.
Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/04/chleb-z-kasza-manna.html