Wykonanie
Kasza manna w
chlebie - tego jeszcze nie było!

Z
pieczywkiem od Ewy z bloga z
cukrem pudrem mam bardzo dobre doświadczenia. Za który przepis się nie zabiorę, ten zawsze wyjdzie! Tak to ja
mogę domowym sposobem
chleb produkować! Aż ręce świerzbią, żeby zabrać się za testowanie kolejnego pomysłu, a tu poprzedni chlebek jeszcze ciepły w chlebaku :)Tym razem próbowałam przepisu na
Chleb pszenny z grysikiem . Pierwszy raz
kaszę manną stosowałam przy wypiekaniu
pieczywa, ale na pewno nie ostatni!
Chleb wyszedł cudnie miękki i pulchny w środku, ale z chrupką skórką na zewnątrz. Ciężko poprzestać na jednej kromce przy degustacji :)

Sk ł adniki na 1 dużą keksówkę - o wymiarach LxWxH 3 0x10x7 cm :500 g
mąki pszennej100g
kaszy manny1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli25 gramów
drożdży1 łyżka
oleju1 i 1/3 szklanki letniej
wody + 4 łyżki do rozpuszczeni a
drożdżysezam naturalny - do posypania z wierzchu
Mąkę przesi a ć do dużej miski z
solą i
kaszą manną.Na środku zrobić zagłębienie, wkruszyć
drożdże, wsypać
cukier i zalać 4 łyżkami letniej
wody. Wymieszać środek łyżką ,starając się zbyt dużo nie zagarnąć
mąki z brzegów. Ca ł ość odstawić do "puszczenia bąbelków" na ok. 15 minut.Po tym czasie dodać
olej i stopniowo
wodę zagniatając dość lepkie i elastyczne ciasto - ja do wyrabiania używam miksera z mieszadłami hakowymi .Foremkę keksową wy smarować
masłem i obsypać
kaszą m
anną. Włożyć do niej ciasto, wyrównując powierzchnię tak, by masa chlebowa równomiernie blaszkę wypełniała, zwłaszcza w ką tach.K eksówkę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia - u mnie ciasto rosło jak szalone, niemalże "uciekając" z blaszki .Tuż przed pieczeniem, wierzch
chleba posmarowa ć letnią
wodą i posypać
sezamem.Piekarnik nagrzać do 200C, włożyć blaszkę z zawartością i piec 45 minut, do zezłocenia wierzchu - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika.Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce.



