Wykonanie


Magda znowu zagnała mnie do kuchni. Trochę fochy stroiłem, bo jak pokażę, że to lubię to zacznie mnie wykorzystywać :) No ale jak już poudawałem, że wcale nie mam na to ochoty to wziąłem się do rzeczy. Tym bardziej, że owa "rzecz" jawiła się naprawdę smakowicie. Znaczy się jeśli lubisz
ser walący skarpetkami to niebo w gębie! :) Śmierdzi na kilometr, w żołądku zalega jeszcze przez trzy dni i właśnie tak ma być, jedzenie dla prawdziwych twardzieli :) Dodam jeszcze, że przepis wziąłem z takiej niewielkiej książki kucharskiej sygnowanej przez market Real kupionej tamże za 99 grosików :) A do owej tarty potrzebujemy:Ciasto:300g
mąki pszennej200g
masła2 łyżki kwaśnej
śmietany1
jajko1 łyżeczka
soliFarsz:1
brokuł1
cebula400g
sera gorgonzola3
jajka0,5 litra
śmietanypieprz,
sólDo posmarowania blachy:trochę
masłaNa początek uściślijmy dwie rzeczy: jeśli twój żołądek nie bardzo toleruje takie ciężkie rzeczy to wystarczy 200 gram
sera. 400 gram to ilość dla stalowych żołądków. A dwa: z powodzeniem możesz użyć innego
sera pleśniowego (np. rokpol, czy cokolwiek innego). Ja użyłem akurat gorgonzoli, bo ma wyjątkowy, rzadko spotykany smrodek :) Mówiąc wprost: mało co cuchnie tak jak właśnie ten
ser :) Więc jak już wyjaśniliśmy to sobie to idziemy dalej.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
sól, miekkie
masło,
śmietanę i
jajko. Mieszamy to wszystko łyżką, aż składniki się ładnie połączą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Cebulę drobno siekamy i dusimy pod przykryciem, aż będzie miękka.
Potem ją solimy.Blachę do tarty dokładnie, bardzo dokładnie smarujemy
masłem.Wałkujemy ciasto i układamy je na blasze dociskając delikatnie palcami. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.W tym czasie zrobimy zalewę: bierzemy miskę (może być ta sama co wyrabialiśmy w niej ciasto) i wrzucamy do środka
jajka,
śmietanę i szczyptę
soli. Mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Mamy jeszcze trochę czasu więc dzielimy
brokuła na małe różyczki.Jak ciasto nam się
zrobi to wyjmujemy je z piekarnika i układamy na nim uduszoną
cebulę i różyczki
brokułu. Całość posypujemy pokruszoną (czy raczej rwaną, bo kruszy się słabo) gorgonzolą i zalewamy zalewą. Doprawiamy po wierzchu
pieprzem. Wkładamy do piekarnika na 30 minut i gotowe :)Przed krojeniem warto trochę poczekać aż
tarta lekko przestygnie. Wtedy
ser się stężeje i łatwiej będzie kroić.---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)