Wykonanie

Bardzo smaczny chlebek
dyniowy. Akurat miałem w szafce potrzebne składniki więc pomyślałem, że zrobię. Tym bardziej, że bardzo lubię nasiona dyni :)Składniki:300 g
mąki pszennej pełnoziarnistej100 g
mąki kukurydzianej50 g świeżych
drożdży
łyżeczka
cukrułyżeczka
soli300 ml
jogurtu naturalnego130 g pestek dyni100 g
płatków pszennych2 łyżki
oleju3 łyżki
mleka do posmarowania ciastatłuszcz do formy

Najpierw musimy zrobić zaczyn, czyli wlewamy do szklanki odrobinę
wody, wkruszamy tam
drożdże, dodajemy
cukier i łyżkę
mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

W tym czasie siekamy (np. w blenderze) 100 g pestek z dyni. 30 g zostawiamy na później - do posypania
chleba. Jak zaczyn wyrośnie to łączymy wszystko ze sobą:
mąki,
płatki pszenne, zaczyn,
olej i
sól. No i
jogurt oczywiście :) I jeśli zapomniałem tutaj czegoś wymienić (a jest powyżej w składnikach) to też oczywiście dodajemy :) Wyrabiamy przez 25 minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na jakąś godzinę.
Potem ponownie krótko wyrabiamy, minutę, może dwie.Przekładamy do natłuszczonej keksówki, smarujemy ciasto od góry
mlekiem i posypujemy pozostałymi
pestkami dyni. Odstawiamy na pół godziny.
Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 45 minut. Upieczony
chleb pozostawiamy w formie do wystygnięcia.