Wykonanie
Babka drożdżowa to tradycyjny wypiek na wielkanocnym
stole, ale także dobrze pasuje do codziennej
herbatki. Moja wersja nie ma
jajek i zawiera kawałki
czekolady, która nadają jej charakteru :)

Składniki:4 szklanki
mąki30 g świeżych
drożdży1 szklanka
jogurtu naturalnego½ szklanki
mleka6 łyżek
oleju8 łyżek
cukrutabliczka
czekoladyszczypta
solicukier puder (do posypania)Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z
cukrem, zalewamy ciepłym
mlekiem i pozostawiamy na 10 minut.Do miski wsypujemy wszystkie składniki oprócz
czekolady, mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy rękami do uzyskania jednolitego ciasta.
Czekoladę kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do ciasta i zagniatamy razem.Formę na babkę natłuszczamy
masłem lub
olejem, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.Babkę pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut. Po wyjęciu z formy oprószamy ją
cukrem pudrem.