Już dawno poszukiwałam jakiego ciasta z jabłkami i w końcu trafiłam na http://kuchniapelnamagii.blogspot.com/2012/09/szarlotka-migdaowo-orzechowa.html. Mam nadzieje,że właścicielka tego bloga się nie obrazi jak wstawię u siebie ten przepis :Ciasto:* 250g mąki pszennej* 200 g masła* 100 g cukru* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 2 żółtka* szczypta soliMasa jabłkowa:* 1,5 kg obranych jabłek* sok z ½ cytryny* 3 łyżki cukru pudru* cynamonKrem orzechowy:* 165 g orzechów włoskich* 100 g cukru pudru* 100 g masła* 100 g mąki pszennej* 2 jajkaPolewa:* 7 łyżek miodu* 60 g płatków migdałowych* 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (30%)* 3 łyżki masła* 2 płaskie łyżki mąki pszennej1. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i odstawiamy na 30 min do lodówki.2.Jabłka ścieramy na tarce i polewamy sokiem,mieszamy z cukrem i cynamonem.3.Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy.3.Polewa: Miód rozpuszczamy i potem dodajemy śmietanę i masło.Podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia.Wsypujemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy .4.Ciasto rozwałkowujemy na natłuszczonej blaszce i na to wykładamy krem orzechowy a potemjabłka.Pieczemy przez 40 min w 180 stopniach .Potem zaś wyciągamy,polewamy migdałową masą i dopiekamy jeszcze przez 15 min.