ßßß
Cookit - przepis na Makaron kukurydziany z brukselką i zieloną soczewicą w sosie pomidorowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Makaron kukurydziany z brukselką i zieloną soczewicą w sosie pomidorowym
Składniki
Brukselka
Soczewica zielona
Cebula
Czosnek
Sól morska
Pieprz
Papryka słodka
Feta
Słonecznik
Wykonanie
Pyszny jesienny obiad, kolorowy i sycący. Dziś w wersji wegetariańskiej (lub wegańskiej-wystarczy pominąć
ser feta
) i bezglutenowej. :)
Składniki:300g
brukselki
160g
zielonej soczewicy
(szklanka)1 duża
cebula
3 ząbki
czosnku
słoik
pomidorów
(przepis) / puszka
pomidorów
krojonych
makaron
kukurydziany penne (3 porcje, około 240g)
sól morska
,
pieprz
papryka słodka
mielonapół filiżanki pokruszonego
sera feta
garść uprażonego
słonecznika
Przygotowanie:
Soczewicę
ugotować (ok 20 minut).
Cebulę
pokroić w kostkę,
czosnek
posiekać i zeszklić na patelni.
Brukselkę
obrać, przekroić na połówki i wrzucić na patelnię, smażyć razem z
cebulą
i
czosnkiem
.Doprawić
solą
,
pieprzem
i obsypać
papryką
. Smażyć.
Brukselka
ma być chrupiąca a nie miękka.Dodać
soczewicę
i całość wymieszać.Na patelnię dodać
pomidory
i całość smażyć jeszcze kilka minut.
Makaron
ugotować.Na talerz nakładać
makaron
, powstały sos, pokruszoną
fetę
i
słonecznik
Źródło:
http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2015/11/makaron-kukurydziany-z-brukselka-i.html
Przepisy powiązane
SOCZYSTE STEKI SOJOWE
Pasztet z soczewicy ze słonecznikiem
Sałatka z burakiem i fetą
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem
Pasta z czerwonej soczewicy i słonecznika
Składniki powiązane (0)