ßßß
Jak tak siedzę w tym domu, to z nudów czytam różne ciekawostki kulinarne... no i powiem Wam, że czasem przenoszę je do kuchni, chociaż tu ostatnio jestem - niestety - rzadziej :-( (pewnie to zauważyliście), ale jeszcze 6 tygodni i może uda mi się częciej... mam taką nadzieję... Póki co wymyśłiłam sobie takie połączenie składników i smaków (w sumie to niespecjalnie wyszukane) i wyszło pysznie, zdrowo, a przede wszystkim szybko :-)SKŁADNIKI4 dojrzałe banany1 dojrzałe awokado2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżki kakao1 laska wanilii2 łyżki miodu1/2 szklanki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sodydowolne bakalie (u mnie rodzynki i nerkowce)
Banany i awokado obieramy, a nastęnie rozgniatamy widelcem na papkę i łączymy z miodem i mlekiem (łyżką, nie mikserem). W drugim naczyniu mieszamy razem mąkę, kakao, ziarenka wyjęte z laski wanilii, proszek i sodę. Do suchych składników przekładamy mokre, dodajemy bakalie i mieszamy łyżką aż się połączą. Nastęnie ciasto przekłądamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (dolna grzałka + termoobieg) na godzinę. Upieczone ciasto studzimy na kratce i gotowe :-)