Wykonanie
Szukałam inspiracji na danie z wykorzystaniem dyni. Dzień wcześniej gotowałam zupę-krem
dyniową i została mi trochę dyni. Chciałam zrobić placki, ale zrezygnowałam. Powstała więc zapiekanka makaronowa tymbardziej, że miałam jeszcze
mielone mięso.

Składniki:250 gramów
mięsa mielonego wieprzowego1/4 dyni1
cebula1/2
kalafiora300 gramów suchego
makaronu - kształt wedle uznania2
jajka250 ml
jogurtu naturalnego40 gramów
sera żółtego - trochę zostawiamy do posypania wierzchu. Mój był w plasterkach1 kulka
mozzareli5 listków świeżej
bazylii1 garść świeżego
lubczyku1 garść
natki pietruszkisólpieprz świeżo mielony
Makaron wrzucamy na gotującą
wodę i gotujemy ok. 12 minut
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 10 minut
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
Dynię obieramy, kroimy w kostkę
Ser żółty ścieramy na dużych oczkach. Jeśli mamy
ser w plasterkach, to kroimy go w drobne paseczki, a następnie w drobną kostkęŚwieże
zioła drobno kroimy
Mięso mielone przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu a gdy wypuści trochę tłuszczu - dodajemy
cebulę. Chwilę smażymyNastępnie dodajemy pokrojoną
dynię, solimy,
pieprzymy i dokładamy świeże
zioła

Gdy całość się dusi, do miseczki wlewamy
jogurt naturalny i dodajemy
jajka. Mieszamy i delikatnie solimy i dodajemy
pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni - u mnie termoobiegUgotowany
makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy
jogurt wymieszany z
jajkami i nakładamy
mięso z warzywamy. Całość mieszamy.

Dokładamy
kalafiorDodajemy pokrojoną lub porwaną
mozzarelę i znowu mieszamy. Wierzch pospypujemy startym
żółtym serem lub układamy plastry


Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Następnie zwiększamy tempretaurę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 10 minut

Wykładamy na talerze posypując
natką pietruszki


Smacznego :)