ßßß
Po łączenie gotowanej kapusty kiszonej z rybami? Tak. Bigos z rybami. Danie to zaskakuje swoim wspania łym smakiem i jest spektakularne jako danie główne. Jest to tak zwany choucroute (czyt. szukrut), a po polsku bigos, tyle że zamiast mięs i kiełbas – dodajemy ryby i polewamy całość sosem szalotkowym.Sk ładniki:1 kg kapusty kiszonejszklanka rosołuprzyprawykilka kawałków twardych, dużych ryb (dorsz, łosoś)kilka małż½ kg cebuli szalotkibutelka białego wina½ kostki masła,pojemniczek gęstej śmietanyPrzygotowanie:Kapust ę kiszona pokroic, zala ć rosołem i ugotowa ć w garnku z przyprawami (ja ł owcem) ugotowa ćOddzielnie upie c lub usmażyć ryby (np. dorsz i ł oso ś ) i małże. Małże najlepiej przyprawić czosnkiem, masłem i odrobiną bułki tartej. Ryby pieczemy około 20 minut a małże trochę krócej, 15'.Oddzielnie przygotowa ć sos: kilka cebul szalotek usma ż y ć na ma ś le lub oleju, poczekać aż szalotki zaczną się rozpływać, podla ć białym winem i dusić aż się zredukuje, wtedy doda ć g ę stej ś mietany. Takim sosem pola ć kompozycj ę z kapusty i ryb u ł o ż on ą na wielkim pó ł misku.Kolejno ść układania na półmisku:Kapust aSosRybyMałże