ßßß Cookit - przepis na Kapusta kiszona z rybami (choucroute)

Kapusta kiszona z rybami (choucroute)

nazwa

Wykonanie

Po łączenie gotowanej kapusty kiszonej z rybami? Tak. Bigos z rybami. Danie to zaskakuje swoim wspania łym smakiem i jest spektakularne jako danie główne. Jest to tak zwany choucroute (czyt. szukrut), a po polsku bigos, tyle że zamiast mięs i kiełbas – dodajemy ryby i polewamy całość sosem szalotkowym.
Sk ładniki:
1 kg kapusty kiszonej
szklanka rosołu
przyprawy
kilka kawałków twardych, dużych ryb (dorsz, łosoś)
kilka małż
½ kg cebuli szalotki
butelka białego wina
½ kostki masła,
pojemniczek gęstej śmietany
Przygotowanie:
Kapust ę kiszona pokroic, zala ć rosołem i ugotowa ć w garnku z przyprawami (ja ł owcem) ugotowa ć
Oddzielnie upie c lub usmażyć ryby (np. dorsz i ł oso ś ) i małże. Małże najlepiej przyprawić czosnkiem, masłem i odrobiną bułki tartej. Ryby pieczemy około 20 minut a małże trochę krócej, 15'.
Oddzielnie przygotowa ć sos: kilka cebul szalotek usma ż y ć na ma ś le lub oleju, poczekać aż szalotki zaczną się rozpływać, podla ć białym winem i dusić aż się zredukuje, wtedy doda ć g ę stej ś mietany. Takim sosem pola ć kompozycj ę z kapusty i ryb u ł o ż on ą na wielkim pó ł misku.
Kolejno ść układania na półmisku:
Kapust a
Sos
Ryby
Małże
Źródło:http://annajurksztowiczijem.blogspot.com/2015/09/kapusta-kiszona-z-rybami-choucroute.html