Wykonanie

Po łączenie gotowanej
kapusty kiszonej z rybami? Tak. Bigos z
rybami. Danie to zaskakuje swoim wspania łym smakiem i jest spektakularne jako danie główne. Jest to tak zwany choucroute (czyt. szukrut), a po polsku bigos, tyle że zamiast
mięs i
kiełbas – dodajemy
ryby i polewamy całość sosem
szalotkowym.

Sk ładniki:1 kg
kapusty kiszonejszklanka rosołu
przyprawykilka kawałków twardych, dużych ryb (
dorsz,
łosoś)kilka
małż½ kg
cebuli szalotkibutelka
białego wina½ kostki
masła,pojemniczek gęstej
śmietany
Przygotowanie:
Kapust ę kiszona pokroic, zala ć rosołem i ugotowa ć w garnku z
przyprawami (ja ł owcem) ugotowa ćOddzielnie upie c lub usmażyć
ryby (np.
dorsz i ł oso ś ) i
małże.
Małże najlepiej przyprawić
czosnkiem,
masłem i odrobiną
bułki tartej.
Ryby pieczemy około 20 minut a
małże trochę krócej, 15'.Oddzielnie przygotowa ć sos: kilka
cebul szalotek usma ż y ć na ma ś le lub
oleju, poczekać aż
szalotki zaczną się rozpływać, podla ć
białym winem i dusić aż się zredukuje, wtedy
doda ć g ę stej ś
mietany. Takim sosem
pola ć kompozycj ę z
kapusty i ryb u ł o ż on ą na wielkim pó ł misku.

Kolejno ść układania na półmisku:
Kapust aSos
RybyMałże

