Wykonanie

Składniki:-
piersi z kurczaka – 500g,- 1
cebula,- ½
zielonej papryki,- 1 puszka krojonych
pomidorów,- ½ puszki
kukurydzy,- paczka chińskiego
makaronu (błyskawicznego),-
przyprawy, świeży
czosnek,
koperek,-
sok z cytryny - 3 lyzki,-
oliwa.Filety marynujemy 12h wcześniej w przyprawach,
oliwie i przede wszystkim dużej ilości
tymianku.

Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego
masłem na ok. 40min (temp. 170-180 stopni).

Posiekana
cebule,
paprykę podsmażamy na
oliwie.

W tym czasie przygotowujemy "aromat" do sosu. U mnie wygląda to po prostu w ten sposób, ze mieszam ze
soba moje ulubione
przyprawy, (w tym przypadku
czosnek,
pieprz,
oliwe,
koperek, pare kropel
oliwy i
soku z cytryny), i wszystko zagniatam w moździerzu. Od czasu do czasu używam do doprawiania takich oto szwajcarskich kostek
bulionowych, które nie zawierają glutenu, maja bardzo niewiele
soli, nie zawierają zadnych barwników, konserwantów, laktozy i innej sztucznej chemii, ale niestety nie sa ogolnodostepne, no i nie sa najtańsze. Ja kupuje je w Piotrze i Pawle, ale mozna je tez dostać na glufree.pl czy na ekosfera24.pl


Gdy
cebula z
papryka się nieco zrumienia dodajemy
pomidorki.

Następnie przyprawiamy i dodajemy nasz uprzednio przygotowany "aromat".

Gotujemy do czasu az sos zgęstnieje i ucieramy blenderem dla uzyskania gładkiej konsystencji (niekoniecznie zupełnie gładkiej). Na końcu dodajemy
kukurydze.

Danie to świetnie pasuje do chińskiego
makaronu - ja podałam ze zmieszanymi dwoma rodzajami. Smacznego!
