Wykonanie

W moim rodzinnym domu
makaron jadało się od czasu do czasu i najczęściej znajdowało się go w rosole (no ale to był ręcznie robiony, cudownie nieregularny klusek wyrabiany, wałkowany, krojony i suszony przez moją babcię). Teraz to
ziemniaki pojawiają się okazjonalnie a
makaron godnie zastępuje obiadową bazę. Stało się tak trochę z lenistwa, trochę ze względu na dzieci, które wolą
makaron a trochę dlatego, że
makaron daje tyle możliwości...wydaje mi się, że więcej niż
ziemniaki (może dlatego, że mamy do wyboru różnego rodzaju pasty). Do zapiekanki doskonale nadają się rurki czyli (bardziej profesjonalnie) PENNE:). Wystarczy
mieć do tego warzywa,
śmietanę...a zresztą, zróbmy po prostu listę składników.Wystarczy, że macie (składniki na ok 6 porcji lub na dwa dni:)):opakowanie mrożonki (ja lubię mieszankę włoską)250 g
makaronu penne (0,5 opakowania)3-4
pomidory (mogą być w puszcze ale w sezonie najlepiej wykorzystać świeże)1
cebula1-2 ząbki
czosnkuodrobina
oleju do smażenia (2 łyżki)2 łyżki
masła3
jajka200 ml
śmietany 12%100 g startego
żółtego serasól,
pieprz,
zioła prowansalskieZaczynamy od
makaronu, które należy podgotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu i

odcedzić. W czasie, gdy
woda z
makaronem bulgocze, rozgrzewamy na patelni
olej i wrzucamy warzywa (smażymy wg przepisu na opakowaniu). Warzywa odkładamy do osobnego naczynia a na patelni z łyżką
masła, szklimy drobno pokrojoną
cebulę i zmiażdżony
czosnek, tak aby tylko lekko się zarumieniły.
Pomidory trzeba sparzyć, zdjąć skórę i pokroić na kawałki, które dodajemy do
cebuli i
czosnku i od razu dorzucamy warzywa (chwilę podduszamy). To pierwsza część przygotowania i możemy resztą zostawić na jakieś 40 min przed podaniem (tyle zapiekanka będzie grzać się w piekarniku).Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu).Żaroodporną formę smarujemy pozostałym
masłem i układamy warstwami:
makaron,
mieszankę warzywną,
makaron, mieszankę....staramy się zakończyć
makaronem.
Śmietanę mieszamy z
jajkami i
serem i przyprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami. Teraz wystarczy zalać zapiekankę naszym sosem i umieścić ją w nagrzanym piekarniku na ok 40 min.Do dekoracji listek
bazylii i pozostaje życzyć smacznego...nam smakowało baaaardzo:)
