Wykonanie
Sos z
kurek tak mi smakował, że musiałam go jeszcze raz zrobić, a że niedługo wracam do Szadku, akurat
siedzę w Bydgoszczy i zakuwam do egzaminu poprawkowego, to może zjem coś fajnego;)
Pierś z kurczaka uwielbiam pod każdą postacią, choć ostatnio skłaniam się ku piersi z
indyka.Lepszy smak, zdrowsza, droższa ;) z tym ostatnim żartuje, ale tyle się naczytałam o hodowli, karmieniu itd, że nie do końca mam ochotę je kupować...Mój tata nie trawi nic z
kurczaka oprócz piersi choć i one jakoś coraz mniej mu smakują ;(Za to swojska
kura na rosół w niedzielę oczywiście, ogryzie do ostatniego włókna przy kości ;)
Składniki na sos - tutaj
pierś z kurczakasól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
papryka słodka,
bazyliajajkobułka tarta1 łyżka
mąkiolej do smażeniasurówka z
sałaty,
pomidora,
marchewki i
natki z
sosem koperkowo-ziołowymPrzygotowanie:Przygotuj sos wg przepisu .
Pierś z kurczaka umyj, osusz i oczyść z błonek. przekrój ją na 2 kotlety.Wymieszaj wszystkie
przyprawy i nasmaruj nimi
mięso po czym rozbij je tłuczkiem. (proponuję przykryć
mięso folią spożywczą lub włożyć je do małej foliówki, wtedy nie będzie się rozpryskiwało na boki).
Jajko rozbij.
Bułkę tarta mieszaj z
mąką i wysyp na talerz.Na patelni rozgrzej
olej. Panieruj
mięso i usmaż, po czym wyjmij na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Przygotuj surówkę.
Sałatę umyj, odsącz i poszarp na kawałki.
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na drobnych oczkach.
pomidora pokrój w cienkie plasterki.
Natkę opłucz, osusz i pokrój. Wymieszaj składniki, polej
sosem koperkowo-ziołowym.
Mięso polej sosem
kurkowym i podawaj z surówką.Smacznego ;)