Wykonanie
Obiecany przepis sylwestrowej pizzy :P Jedliśmy do rana, bo rodzice wcześniej zjedli kolację a pizza była olbrzymia;)Przepis na ciasto z " Ilustrowana szkoła gotowania Kuchnia włoska krok po kroku" Ja zrobiłam z
polowy porcji, a na życzenie mojego ukochanego A;* dużo
mięsnych dodatków i na 1/3 ciasta
pieczarka dla mnie ;)

Składniki:Ciasto (na 1,5kg)-1kg
mąki typu 500-18g
drożdży piwnych-1/2 litra
wody (35st.C)-15g
soliDodatki:-15 plasterków pepperoni-gyros z
kurczaka ( pierś i
przyprawa do gyrosa,
olej)-3-4
pieczarki-1/2 małej puszki
kukurydzy-5 plastrów
szynki-
kiełbasa ( u mnie połowa laski)-1 mała
cebula-
sos pomidorowy(własnej roboty) lub
koncentrat pomidorowy-2 opakowania tartego
sera żółtego lub ok 0,5kg
sera w kostce-
przyprawa do pizzyPrzygotowanie:W połowie letniej
wody rozpuścić
drożdże, natomiast w pozostałej części rozpuścić
sól.Wlać
wodę do
mąki i zacząć wyrabiać ciasto.Ciasto formować do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.Podzielić ciasto na wiele kulek ( w moim przypadku zostawiłam w jednej).Pozostawić kulki ciasta do wyrośnięcia w hermetycznie zamkniętym pojemniku ( u mnie był bardzo duży), aż podwoja swoją objętość 4-6h wyrastania. (jak mam być szczera to jak postawiłam pojemnik przy piecu na którym gotowałam obiad to mogłam ta pizzę robić po 1-2h)W czasie jak rośnie ciasto można zetrzeć
ser żółty, pokroić
wędlinę, przygotować gyros,
pieczarki pokrojone w plasterki podsmażyć na małej ilości
masła,
cebulę bardzo cieniutko pokroić w plasterki.Wyłożyć kulki ciasta na posypaną
maka stolnicę, spłaszczyć je i rozciągnąć dłońmi, aż do otrzymania pożądanego kształtu. Można wyłożyć ciasto bezpośrednio w blasze do pieczenia pizzy wysmarowaną tłuszczem( można pozostawić jeszcze 20 minut do wyrośnięcia lub zaraz piec)Na cieście rozsmarować
sos pomidorowy, posypać 1/2
sera żółtego, a teraz dowolna kolejność reszty dodatków.Całość posypać
przyprawą do pizzy i pozostałą porcją
sera żółtego.Piec w rozgrzanym piekarniku w temp 220st.C przez 15-18 minut.SMACZNEGO