Wykonanie
Pierniczek wyszedł cudowny, a powidła dla mnie są najlepszym połączeniem z
ciastem piernikowym. Mięciutki i
orzechowy idealny na świąteczny stół do
herbatki lub
kawy po wigilijnej kolacji i uciechy z prezentów.

Składniki:(temperatura pokojowa)1 i 3/4 szklanki
mąki tortowej1/2 szklanki
cukru2/3 szklanki młynnego
miodu1/2 kostki
margaryny3
jajka3 łyżki
śmietany 18%1 i 1/2 łyżki
przyprawy do piernika1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżki
kakaogarść
orzechów włoskichDodatkowo:
powidła śliwkowe100 g
czekolady mlecznej100 g kremówki1/2 szklanki wiórek
kokosowychWykonanie:
Żółtka oddzielić od
białek.
Masło utrzeć z
cukrem, ucierając dodawać po jednym
żółtku. oraz porcjami dodawać
miód. Wymieszać dokładnie.
Mąkę przesiać z
kakao,
sodą i
przyprawą. Porcjami dodawać do
miodu.Odstawiamy mikser i dalej mieszamy łyżką.Dajemy
śmietanę i
orzechy.
Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do całości.Masę przekładamy do małej tortownicy, wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 stopni. Pieczemy 55-60 minut.Wyjmujemy z formy i studzimy.Przekroić na trzy części i przełożyć powidłami.Polewa:
Czekoladę i kremówkę topimy nad parą i delikatnie studzimy. Oblewamy naszego piernika.Następnie dekorujemy kokosowymi wiórkami.Pierniki najlepiej smakują po dwóch,
trzech dniach.Smacznego :)