Wykonanie
Coś delikatnego na niedzielę;)Nie dosyć, że na
jogurcie to jeszcze z pełnoziarnistą
mąką:)Przepis z kuchniaagaty.pl , bardzo polecam odwiedzenie strony, a jeśli jesteście z Bydgoszczy to na jej warsztaty;PJa popłynęłam na
czekoladzie, ale wiem, że Agata ma różny repertuar, więcej informacji na stronie;pA wracając do gofrów to ja zajadałam się z
dżemem z
cukinii w wersji cytrynowej;)

Składniki:1/2 szkl
mąki pszennej1/2 szkl
mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1 i 1/2 łyżki
cukru1/2 szkl
mleka1/2 szkl
jogurtu greckiego2
jajka8 łyżek
masłaPrzygotowanie:
Masło rozpuścić i wystudzić.Nagrzać gofrownicę.Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Ciasto powinno być konsystencji gęstej
śmietany.Odrobiną
masła smarujemy gofrownicę, wylewamy ciasto i pieczemy ok 5 minut aż się zarumienią.Upieczone gofry stawiamy w pionowej pozycji np oparte o coś aby odparowały.Smaruje,y
dżemem, nakładamy
bitą śmietanę lub posypujemy
cukrem pudrem, jak tylko mamy ochotę.Smacznego;)