Wykonanie
I jak to w święta, nie dobrze że w spiżarce leży tyle dobroci :). Bo nie można się im oprzeć, ale co zrobić, wytańczy się wszystko w noc sylwestrową :).A dzisiaj jako, że świątecznie mam dla was pyszny serniczek z piernikowym
spodem. Połączenie znakomite i pysznie idealnie jak dla mnie. :). Prawdziwie świąteczne.

Składniki:Spód:szklanka
mąki tortowej2 łyżeczki
imbiru2 łyżeczki
przyprawy do piernika1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli6 łyżek
miodu6 łyżek
cukru trzcinowego60 g
masłajajko100 ml
mlekaMasa serowa:wiaderko
serka100 g
masła6 jaj1,5 szklanki
cukru pudru (przesianego)
cukier waniliowy2 łyzki
mannyszczypta
soliWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopniDużą formę dokładnie smarujemy tłuszczem o obsypujemy
manną.Spód:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
imbir,
przyprawę do piernika,
sodę, szczyptę
soli,wszystko dokładnie mieszamy.Następnie w rondelku topimy
masło z
miodem i dodajemy
brązowy cukier, dokładnie topimy,(cały czas mieszając) i studzimy.
Mleko mieszamy z
jajkami.Do
maki dodajemy masę
miodową, dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy
mleko. (Ma być rzadka i jednolita konsystencja).Przelewamy na dno naszej brytfanki.Masa serowa:
Masło przekładamy do miski i mieszamy na puszysta masę. Następnie dodajemy kolejno
żółtka (po jednym). Następnie w porcjach przesiany
cukier,
potem serek z wiaderka. Dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno, przełożyć na masę
serową, przysypać
manną, szczyptą
soli, oraz
cukrem waniliowym. Mieszamy wszystko dokładnie, aż uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję.Przelewamy to na nasz spód.Do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60-70 minut.Smacznego :)